Teemu Lehmusruusun videoteos tuo maaseudun Kuusankoskitalon kylkeen

13.2.2017 20:01
Kuva: Lukas Pearsall
Installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusun videotaideteos 5.5. projisoidaan Kuusankoskitalon seinään päivittäin tällä viikolla illan hämärtyessä.
Installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusun videotaideteos 5.5. projisoidaan Kuusankoskitalon seinään päivittäin tällä viikolla illan hämärtyessä.

Installaatio- ja mediataitelija Teemu Lehmusruusun videotaideteos 5.5 tuo suomalaisen maaseudun suoraan Kuusankosken keskustaan.

MTK:n tilaama, eri paikkakuntia kiertävä teos heijastettiin Kuusankoskitalon seinään maanantai-iltana. Sitä voi käydä katosomassa illan hämärtyessä koko tämän viikon.

— Videota ei ole pakko katsoa kuin filmiä alusta loppuun, vaan sen verran kuin jaksaa, Lehmusruusu sanoo.

Hän toivoo katsojien jäävän pohtimaan, mitä he maaseudulta ja sen tulevaisuudelta toivovat.

— Haluan omalta osaltani rikastuttaa keskustelua aiheesta.

Lehmusruusun videoteos tutkii visuaalisesti maa- ja metsätalousyrittäjien työnkuvaa, haasteita ja muutospaineita nyky-yhteiskunnassa.

Taiteilija on käynyt viidellä eri paikkakunnalla kuvaamassa maaseutua ja siellä tehtäviä töitä. Kymenlaaksossa kuvauksia ei ole tehty.

Lehmusruusun mukaan teos eroaa vähäeleisenä ja pohdiskelevana perinteisestä mainosvideosta.

— Kamera lentää ja liitelee aika paljon, sillä mukana on myös kopterikuvausta.

Videotaideteoksella juhlistetaan paitsi 100-vuotiasta Suomea myös saman ikäistä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ta. MTK ja valtaosa sen jäsenliitoista ja yhdistyksistä viettävät 100-vuotisjuhliaan tänä vuonna.

Lehmusruusu on syntynyt vuonna 1981 Helsingissä, mutta viettänyt monet lapsuutensa kesät ja joulut Sippolan Saverolla, jossa hänen mummonsa ja vaarinsa asuivat.

— Vahvimmat lapsuudenmuistoni liittyvät peltotöissä auttamiseen, naapurin navetassa vierailuihin ja oman maan antimien syömiseen, Lehmusruusu kertoo.

Lehmusruusu on valmistunut Aalto-yliopistosta Valokuvataiteen koulutusohjelmasta ja opiskellut Berliinin Universität der Künste -korkeakoulussa. Hänen seuraava näyttelynsä on esillä Helsingin Forum Boxissa huhtikuussa 2017.

Videotaideteosta voi käydä katsomassa 19.2. asti päivittäin noin kello 17—22.

Katariina Hakaniemi