Ilmalämpöpumpun huolto maksaa maltaita — katso 6 vinkkiä, joilla pidät pumppusi kunnossa

15.3.2017 14:38 | Päivitetty: 15.3.2017 19:13
Kuva: Arja Ukkonen
Ilmalämpöpumpun suodatin kannattaa puhdistaa lämmityskauden aluksi.
Ilmalämpöpumpun suodatin kannattaa puhdistaa lämmityskauden aluksi.

Kouvolan Sanomat uutisoi keskiviikkona, kun kouvolalainen asukas oli joutunut maksamaan ilmalämpöpumpun huollosta paljon arvioitua summaa enemmän. Katso juttu tästä.

Näin pidät ilmalämpöpumppusi kunnossa itse.

Sisäyksikön voi puhdistaa imuroimalla lämmönvaihdin kevyesti varoen sen ohuita ja taipuisia lamelleja. Pyyhi sisäyksikkö nihkeällä mikrokuituliinalla sekä sisä- että ulkopuolelta.

Lamellit kannattaa välillä pestä. Lamellien puhdistamiseen tarkoitettuja puhdistusaineita voi kysyä laitteen toimittajalta.

Ilmansuodattimien puhdistusväliksi suositellaan kahta viikkoa. Irrota ilmansuodattimet sisäyksiköstä, imuroi ja pese tarvittaessa. Pyyhi ilmanohjaimet ja niiden takana oleva tila.

Ulkoyksikkö on alttiina vuodenaikojen ja säiden muutokselle. Poista lehdet ja roskat sen ympäriltä. Lumivallit eivät saa yltää ulkoyksikköön.

Poista syksyisin puiden lehdet ulkoyksikön kennosta. Jos ulkoyksikön suojaksi asennetaan suojus, on huolehdittava yksikön ilmansaannista ja kondenssiveden poistosta.

Käytä sertifioituja asentajia. Jos ulkoyksikköön ilmaantuu vikaa, toimintahäiriöitä tai sen käyntiääni muuttuu oleellisesti, tilaa korjaaja. Luettelon asentajista löydät osoitteesta www.sulpu.fi.

Motiva Oy, Suomen Lämpöpumppuyhdistys ry ja Hengitysliitto.

Kyösti Suolanen, Elina Iiskola