Mieskutojia houkutellaan kangaspuille — Kuusankoskella kelpaa kutoa

18.3.2017 17:37
Kuva: Lukas Pearsall
Marjatta Vähänen Kuusankoskelta verestää vanhoja muistoja harjoittelemalla poppanan kutomista.  Ohjaaja Kati Orpana on tyytyväinen, kun uudet kutojat löytävät kangaspuiden äärelle.
Marjatta Vähänen Kuusankoskelta verestää vanhoja muistoja harjoittelemalla poppanan kutomista. Ohjaaja Kati Orpana on tyytyväinen, kun uudet kutojat löytävät kangaspuiden äärelle.

Ohjaaja Kati Orpana ja muut kangaspuiden äärellä häärivät naiset ovat tyytyväistä porukkaa. Kuusankoskella Tallinmontun yläkerrassa on erinomaiset tilat sekä kangaspuille että niiden käskyttäjille.

— Miehiä ei ole paljon täällä näkynyt, vaikka heitä mahtuisi hyvin mukaan. Mieskutojat ovat hakusessa, Orpana sanoo.

Kymin nikkareiden tilojen alakerrassa miehiä kuitenkin piisaa. Orpana myöntää, että miehet toki tukevat osaamisellaan naisten harrastusta. Osa kangaspuista on tuotu Voikkaan kutomosta ja ne ovat kulkeneet miesten sormien kautta. Miehiltä saadaan myös apua silloin, kun kangaspuut kaipaavat puutyöosaamista.

Kuva: Lukas Pearsall
Kati Orpana on nopea kutoja. Kolme kaunista mattoa syntyi viikon iltapuhteina. Margit Lallukka Kuuusankokselta on taustalla työn touhussa.
Kati Orpana on nopea kutoja. Kolme kaunista mattoa syntyi viikon iltapuhteina. Margit Lallukka Kuuusankokselta on taustalla työn touhussa.

Lauantaina ovensa yleisölle avanneet kutojat tavoittelivat uusia kutojia, sillä yhdeksän kangaspuuta eivät ole täystyöllistettyjä. Ainakin pari naista oli jo aamupäivällä pannut nimen listaan.

Mikä sitten saa naiset ja toivottavasti jatkossa miehetkin kangaspuiden ääreen.

— Tekemisen ilo ja kierrätys, Orpana kiteyttää.

Raha ei ainakaan toimi motivoijana.

— Laskin kerran, että palkka on 20 senttiä tunnilta.

Kyösti Suolanen