Uutisen takaa: Kouvolan pienet valtuustoryhmät valmistelevat vaaliliittoa — puolueiden yhteistyö vaarassa kariutua heti alkuunsa

14.4.2017 6:00

Kouvolan kaupunginvaltuustoon valitut poliittiset puolueet ja ryhmät hiovat paraikaa neuvottelutaktiikoitaan luottamushenkilöpaikkojen jakoa varten. Puhelimet alkoivat käydä kuumina heti vaalia seuraavana päivänä. Ensimmäiset viralliset neuvottelut käydään vasta ensi keskiviikkona.

Vaalituloksen perusteella kaupunginhallituksen 13 paikasta SDP ja kokoomus saavat neljä, keskusta kaksi ja vihreät, perussuomalaiset sekä kristillisdemokraatit kukin yhden paikan. Vastaava jako koskisi myös 13 hengen lautakuntia.

Kahden hengen valtuustoryhmät eli vasemmistoliitto, Suur-Kouvolan sitoutumattomat ja Kouvolan sitoutumattomat jäävät ilman neuvotteluratkaisua nuolemaan näppejään.

Kouvolan Sanomien tietojen mukaan valmisteilla on laaja tekninen vaaliliitto. Jos se syntyy, vaaliliitolla voisi olla yhteensä 14 valtuutettua. Huhun mukaan mukana olisivat vihreät, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja Suur-Kouvolan sitoutumattomat.

Perussuomalaisten Jari Käki ja Kouvolan sitoutumattomien Pulla Peltola kertovat, että heidänkin ryhmiensä kiinnostusta laajaan liittoumaan on kysytty, mutta siitä on kieltäydytty.

Liittoumasta tulisi teknisesti valtuuston toiseksi suurin ryhmä, ja paikkajaon palapeli menisi uusiksi. Jako ei vastaisi enää lainkaan kouvolalaisten äänestäjien tahtoa.

Jos huhu pitää paikkansa, edessä on jumalaton riita. Ennen vaaleja lähes kaikki ehdokkaat puhuivat yhteistyön tärkeydestä: tavoitteena oli aloittaa Kouvolassa uusi yhteistyön aika.

Neuvottelujen aloitus uhkavaatimuksella on merkki ahneudesta. Vaalivoittaja vihreät haluaisi toisen paikan kaupunginhallituksessa. Kristillisdemokraatteja kiinnostaisi ainakin puheenjohtajien tehtävät.

Pienten ryhmien kannattaa muistaa, että myös isot voivat liittoutua. Jos SDP, kokoomus ja keskusta panevat hynttyyt yhteen, ne pystyvät estämään pienempiä saamasta haluamaansa. Palkaksi tulisi kariutunut yhteistyö jo ennen valtuustokauden alkua.

Lisäksi teknisestä vaaliliitosta on vaikea tehdä sellaista, että kaikki hyötyvät ja kukaan ei häviä. Onnistuminen edellyttää myös sitä, että vaaliliitto pysyy yhtenäisenä paikkajakoon saakka.

Kouvolassa paikkajaosta on aina aiemmin onnistuttu sopimaan. Viime vaalien jälkeen neuvottelut johtivat siihen, että jokainen puolue tai ryhmä sai lautakuntapaikkoja ja pieniä pääsi myös kaupunginhallitukseen.

Jos neuvottelutulosta ei synny, paikoista äänestetään 12. kesäkuuta valtuustosalissa. Silloin jokaisesta toimielimestä ja jokaisesta ehdokkaasta käytäisiin minivaalit.

Tilanteesta tulisi äärimmäisen sekava jo senkin vuoksi, että toimielinten henkilövalintojen pitää täyttää tasa-arvolain vaatimukset. Äänestää pitäisi niin kauan, että laki toteutuu.

Toimielimen sukupuolijaon pitää olla vähintään 40—60. Esimerkiksi kaupunginhallituksen 13 paikasta vähintään 6 pitää olla toisella sukupuolella.

Siksi neuvotteluissa määritellään se, kuinka monta nais- ja miespaikkaa kukin ryhmä saa. Jos ryhmä haluaa esimerkiksi kaupunginhallitukseen kaksi miespaikkaa yhden miehen ja yhden naisen sijaan, ryhmän on myytävä tai vaihdettava muita omia paikkojaan.

Paikka kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa kiinnostaa puolueita ja yksittäisiä poliitikkoja, koska niiden jäsenet käyttävät paljon valtaa.

Tämä ei ole kuitenkaan ainoa syy. Myös raha vaikuttaa.

Luottamuselimessä istuvat maksavat osan kokouspalkkiostaan puolue- tai yhdistysorganisaatioille. Kouvolassa esimerkiksi SDP:n jäsenet tilittävät 20 prosenttia palkkioistaan kunnallisjärjestölle, samoin Kouvolan sitoutumattomat yhdistykselleen. Kokoomuksen ja keskustan palkkiosta puoluevero on 15 prosenttia.

Puolueet pyörittävät paikallista toimintaansa pitkälti luottamushenkilömaksuilla: järjestävät vaalikampanjoita, maksavat ilmoituksia, vuokria ja muita kuluja.

Kovaa valuuttaa ovat myös kaupungin tytäryhtiöiden hallituspaikat. Kuka ne saa? Paikkoja on muun muassa KSS Energiassa, kehitysyhtiö Kouvola Innovationissa ja Kaakkois-Suomen Tiedossa.

Kuntalain muutoksen vuoksi yhtiön hallituspaikkoja ei voi jakaa enää pelkästään poliittisilla ansioilla: hallituksen kokoonpanossa on huomioitava toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus.

Jos yhtiöiden hallitukseen tulee valituksi, paikka on varma seuraavaksi neljäksi vuodeksi, toisin kuin lautakunnissa. Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen kaupungin luottamushenkilöorganisaatiosta jäävät varmasti ennalleen vain valtuusto ja kaupunginhallitus.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mikä on vaaliliitto?

Vaaliliitto on kahden tai useamman puolueen liitto, jonka tarkoituksena on parantaa vaaliliitossa olevien asemaa siihen verrattuna, että puolueet toimisivat erillään.

Tekniseen vaaliliittoon voivat yhtyä puolueet, jotka eivät ole toisiaan lähellä poliittisesti, mutta ne arvelevat hyötyvänsä vaaliliitosta saamalla lisää ääniä tai paikkoja.

Ideologisessa vaaliliitossa toisiaan lähellä olevat puolueet tukevat toisiaan.

Johanna Värjä