Voikkaan Harjun rantaan on rakennettu lintujen tarkkailupaikka — se saatetaan joutua purkamaan

16.4.2017 19:58
Kuva: Lukas Pearsall
Voikkaan Harjun rantaan on noussut lintujen tarkkailupaikka. Ylhäältä on näkymät niin Kymijoelle kuin Harjunjoellekin.
Voikkaan Harjun rantaan on noussut lintujen tarkkailupaikka. Ylhäältä on näkymät niin Kymijoelle kuin Harjunjoellekin.

Voikkaan Harjun rantaan on rakennettu lintujen tarkkailupaikka. Voikkaalainen Leo Ollikainen sai naapureidensa kanssa idean paikasta, missä voisi tarkkailla Kymijoen ja Harjunjoen monipuolista lintukantaa.

— Minulla oli alumiiniteline turhan panttina ja naapurit ovat innokkaita lintubongaajia. Siitä se idea sitten lähti, Ollikainen kertoo.

Torni on pääasiassa tarkoitettu Harjun rannan asukkaille ja heillekin omalla vastuulla.

— Harjun kylässä ei ole mitään. Toivottavasti tästä on iloa alueen asukkaille.

Kaupungin rakennustarkastaja Jarmo Verho kertoo, että lintutorni on rakennelma ja se vaatii toimenpideluvan sekä kaava-alueella että kaavan ulkopuolisella alueella. Verho ei ole vastaanottanut eikä käsitellyt yhtään toimenpidelupahakemusta lintutornille Voikkaan alueella.

Verhon mukaan luvattomille rakennelmille voidaan antaa lupa jälkikäteen, mikäli kaikki luvan myöntämisen edellytykset täyttyvät. Tarvittaessa rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennelman purettavaksi tai poistettavaksi.

— Alumiinisille lintutorneille ei myönnetä lupia. Kaikkien edun kannalta, myös ajan ja rahan säästämiseksi, olisi parasta, että lintutornin pystyttäjä kävisi poistamassa sen pikimmiten ja samalla poistuisi myös rakennelman aiheuttama turvallisuusriski, Verho kertoo.

Lintutorni on UPM:n maalla. Jari Dozzo vastaa UPM:n maankäytöstä. Dozzo kertoo, että yhtiön maille rakentaessa pitää hakea lupa tai tehdä sopimus. Voikkaan rakennelmasta Dozzolla ei ollut tietoa.

— Usein UPM:n maille tehtyjen rakennelmien korjaus jää meidän vastuulle, Dozzo sanoo.

Elina Iiskola