Pohjois-Kymen musiikkiopiston ooppera on höpsöttelyä ilman verta — Don Pasqualen lavasteet tuotiin Savonlinnasta Kouvolaan

18.4.2017 20:35
Kuva: Antti Varonen
Komeat taulut ovat vain silmänlumetta — painokuvia, uretaania ja kangasta, Anne Peltonen kertoo.
Komeat taulut ovat vain silmänlumetta — painokuvia, uretaania ja kangasta, Anne Peltonen kertoo.

Vaihteeksi jotain kivaa ja koomista.

Näin ajatteli oopperamusiikin lehtori Taru Sippola, kun hän suunnitteli Pohjois-Kymen musiikkiopiston tulevaa oopperaa. Hän päätyi italialaisen Gaetano Donizettin teokseen Don Pasquale.

— Oopperat, jotka olen itse aiemmin tuottanut, ovat olleet aiheiltaan raskaita ja dramaattisia. Don Pasquale on hauskaa höpsöttelyä, eikä siinä tapeta ketään. On harvinaista, että 1800-luvun teos naurattaa vieläkin, ja vitsit toimivat sellaisenaan, Sippola sanoo.

Ooppera esitetään suomeksi. Suomennoksen on tehnyt Hannu Heikkilä. Sippola perustelee suomen kieltä sillä, että siten tekstin vitsikkyys tulee paremmin esiin.

Donizettin (1797—1848) kolminäytöksinen ooppera sai kantaesityksensä Pariisin Italialaisessa teatterissa tammikuussa 1843. Se kertoo vanhapoika Don Pasqualesta, joka etsii naista tositarkoituksella mutta huonolla menestyksellä. Lopputuloksena on soppa.

Solisteina nähdään Heikki Aalto, Riku Pelo, Terhi Solanterä, Pekka Kuivalainen ja Jukka Mörsky.

— Halusin löytää teoksen, joka voidaan miehittää lähes pelkästään kouvolalaisilla solisteilla. Meillä on täällä niin hyviä laulajia. Kuivalaisen Pekka on ainut vierailija.

Mukana on myös Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperakuoro ja Valerijs Avramenkon johtama orkesteri.

Don Pasqualen ohjaa Pia Lunkka. Lavastus ja pukusuunnittelu on Tarmo Tantun käsialaa.

Lavasteet teki Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston kulttuurialan yksikkö Artemia. Teatteritekniikan linjan opettajan Anne Peltosen mukaan oppilaitoksessa valmistettiin muun muassa vaunut, kukkakoreja ja metsä, joka muodostuu sateenvarjoista.

—  Kuoro ottaa varjot käsiinsä, ja sitten metsä liikkuu, hän kertoo.

Ylpein Peltonen on tauluista, joissa on kultakehykset. Ne muuttuvat oopperan edetessä peileiksi.

— Kehykset ovat upeat kaukaa. Läheltä huomaa, että koristeet ovat taiteltua kangasta ja uretaania.

Don Pasqualen ensi-ilta on Kouvola-talon Simelius-salissa keskiviikkona 26.4. kello 19. Esityksiä on kahdeksan. Kaksi viimeistä nähdään Kuusankoskitalossa.

Anne Penttinen, Riitta-Leena Lempinen-Vesa