Kouvola haluaa pitää vielä kiinni Ratamon suunnittelusta — kaupunki myy suunnitelmat liiketoimintakaupassa Carea-Sairaalat Oy:lle

19.4.2017 7:13
Kuva: Lukas Pearsall
Ratamo-keskusta on suunniteltu Kotiharjuun Oikeus- ja poliisitaloa vastapäätä.
Ratamo-keskusta on suunniteltu Kotiharjuun Oikeus- ja poliisitaloa vastapäätä.

Kouvola siirtää Ratamo-keskushankkeen Carea-Sairaalat Oy:lle. Kaupunki alkaa valmistella Ratamo-hankkeen liiketoimintakauppaa yhdessä Carean kanssa.

Kaupunginhallitus päätti asiasta tiistai-iltana ja valtuutti samalla kaupunginjohtajan käymään kauppaan liittyvät neuvottelut Carean kanssa.

Väliaikaisen kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mukaan liiketoimintakaupassa on kyse siitä, että Kouvola myy Carea-Sairaalat Oy:lle kaupungin tekemiä ja teettämiä Ratamo-suunnitelmia.

— Kaupunki on käyttänyt Ratamon toiminnan suunnitteluun, rakennussuunnitteluun ja projektitöihin miljoonia euroja, ehkä 3—4 miljoonaa euroa. Tarkoituksemme on myydä kaikki suunnittelupaperit Carealle.

Hallitus myös esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle 0,5 miljoonan euron myöntämistä Ratamon suunnittelun kustannuksiin. Suunnittelu tehdään ennen liiketoimintakaupan toteutumista.

— Haluamme, että Ratamon suunnittelu pysyy vielä jonkin aikaa meidän hanskassamme. Emme ole vielä valmiita antamaan sitä Carean hoidettavaksi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) sanoi kokouksen jälkeen.

Carean toimitusjohtajan Annikki Niirasen mukaan sairaanhoitopiirin tavoitteena on toteuttaa liiketoimintakauppa jo kesäkuussa.

— Jos tähän ei ennätetä, päätös siirtyy elokuuhun.

Niirasen mukaan Carea-Sairaalat Oy:n hallituksella on liiketoimintakaupan jälkeen ylin päätösvalta Ratamo-hankkeessa, muun muassa Ratamon rakennuspaikasta.

— Yhtiön hallitus päättää viime kädessä Ratamo-keskuksen paikan. Itse olen ajatellut, että liiketoimintakaupan yhteydessä varmaankin sovimme Kouvolan kaupungin kanssa, minne Ratamoa ollaan rakentamassa.

Kouvolan kaupunginhallitus ja Carean hallitus päättävät liiketoimintakaupan hyväksymisestä vielä erikseen neuvottelujen jälkeen.

Ratamosta 62 miljoonan euron investointi

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 6. maaliskuuta poikkeusluvan Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamo-keskuksen investointisuunnitelmille.

Kymenlaakson sote-työryhmä on arvioinut investointien maksavan yhteensä 217 miljoonaa euroa.

Ratamo-keskuksen osuus on 62 miljoonaa euroa.

Keskussairaalan osuus on 155 miljoonaa, josta uudisrakennuksen osuus on vajaat 30 prosenttia.

Johanna Värjä