Kouvola kutsuu asukkaat hävittämään jättiputkea pihapiiristään ja asuinympäristöstään

19.4.2017 6:00
Kuva: Katja Juurikko
Jättiputkea on kitketty Kouvolassa aktiivisesti jo vuodesta 2012 lähtien.
Jättiputkea on kitketty Kouvolassa aktiivisesti jo vuodesta 2012 lähtien.

Kouvolan kaupunki kannustaa asukkaita vieraslajien torjuntaan tarjoamalla torjunta-avustusta laajemmille vieraslajialueille ja kasvijätteen maksutonta poisvientiä. Kaupunki ei kahta kasvia nouda, vaan jätettä pitää olla muutama jätesäkillinen.

Lisäksi Ahlmanintien jäteasemalle voi viedä vieraskasvijätettä normaalin puutarhajätteen hinnalla toukokuun alusta syyskuun alkuun asti.

Jättiputki on tämän hetken esiintymätietojen mukaan yleisin vieraslaji Kouvolassa. Ympäristötarkastaja Jenni Ojalan mukaan sitä esiintyy eniten Anjalassa ja Kuusankoskella.

Pitkäjänteinen hävitystyö on kantanut hedelmää. Vuoden 2012 jälkeen jättiputki on onnistuttu hävittämään 68 torjuntapaikalta. Jättiputkista tulee kuitenkin edelleen ilmoituksia.

— Nyt ilmoituksia on noin 300. Jättipalsamista ilmoituksia on tullut 90. Putken hävittäminen on määrätty laissa, mutta palsamille riittää lain mukaan tarkkailu ja leviämisen rajaaminen, vaikka ekologisesti kyseessä ovat yhtä haitalliset kasvit.

Jättiputken hävittäminen onnistuu kaivamalla putki juurineen ennen kuin se ehtii kukintovaiheeseen. Torjunta-avustusta voi anoa kaupungin ympäristösuojelulta. Aivan pientä esiintymää varten ei saa apua.

— Käyn paikalla arvioimassa tilanteen. Jos putkea on niin paljon, että en esimerkiksi itse enää jaksaisi niitä lapiolla kaivaa, myönnän torjunta-aineavustuksen, Ojala kertoo.

Ojalan mukaan aine on Round Up -torjunta-ainetta. Mikäli kotipihalta löytyy jättiputkea, voi sitä torjua kaupasta saatavalla Round Up -tiivisteellä.

— Jättiputkelle on oma laimennussuhteensa. Valmiina suihkepullona myytävä aine ei ole tarpeeksi vahvaa jättiputken hävittämiseksi.

Mikäli jättiputki on kasvanut suuret lehdet, suosittelee Ojala niittämään putket ja odottamaan kämmenenkokoisten lehtien kasvamista.

— Niille on hyvä vaikkapa siveltimellä laittaa torjunta-ainetta. Tuolloin sitä ei pääse leviämään minnekään muualle kuin haluttuun kasviin.

Ojala kehottaa kouvolalaisia ilmoittamaan muistakin vieraslajeista. Hänen mukaan Kouvolasta löytyy jossain määrin japanintataria, jättitataria ja ruttojuurta. Ojala pyytää kouvolalaisia käyttämään kaupungin palautepalvelua, jossa esiintymän voi merkitä suoraan kartalle.

— Emme voi torjua vieraslajeja, jos emme tiedä niiden sijaintia.

Kaupungin palautepalvelu löytyy osoitteesta kartta.kouvola.fi/eFeedback.

Niko Kaartinen