Suvun naisia ylistäviä seinävaatteita ja rintaliivilaukkuja — Kouvolan kansalaisopiston kädentaitoryhmät esittäytyvät Kuusankoskitalossa

19.4.2017 9:10
Kuva: Katja Juurikko
Terttu Timonen aikoo ripustaa seinävaatteensa näyttelyn jälkeen vierashuoneeseen.
Terttu Timonen aikoo ripustaa seinävaatteensa näyttelyn jälkeen vierashuoneeseen.

Kuusankoskitalon näyttelytila on huhtikuun loppuun asti todellinen runsaudensarvi.

Kouvolan kansalaisopiston kädentaitoryhmien Kuusankosken osaston kevätnäyttelyssä on esillä muun muassa seinätekstiilejä, tuunattuja vaatteita, tallukoita, pitsejä, tilkkutöitä, isoäidin pellavaa, kasveilla värjättyjä lankoja, korurasioita ja käsilaukkuja.

Esillä on töitä yli 150 tekijältä noin 20 eri ryhmästä.

Kahdeksaa ryhmää ohjaava tekstiilityön opettaja Tuija Uotila on antanut omille opiskelijoilleen teemaksi satavuotiaan Suomen ja erityisesti naisten tekemän työn.

— Monien opiskelijoiden äidit ja isoäidit ovat raataneet koko elämänsä arvostusta saamatta. Tämä näyttely on kunnianosoitus heille, Uotila sanoo.

Yksi sukunsa historiaan perehtyneistä on myllykoskelainen Terttu Timonen. Hänen herkkää seinävaatettaan koristavat valokuvat viidestä sukupolvesta, ylimpänä potretti hänen isovanhemmistaan.

Timonen löysi teemaan sopivat valokuvat melko helposti, sillä hän oli käynyt ne perusteellisesti läpi viisi vuotta sitten, kun hänen äitinsä kuoli.

— Tein silloin äitini muistoksi albumin. Samalla tein surutyötä, Timonen kertoo.

Valokuvien katseleminen ja työstäminen oli hänelle tälläkin kertaa terapeuttista. Timoselle alkoi tulvia mieleen paljon lapsuusmuistoja.

Naisteema näkyy kevätnäyttelyssä myös laukuissa, joita koristavat rintaliivit. Kun Uotila viime syksynä esitteli opiskelijoille tekemänsä rintaliivilaukun, osa puisteli päätään ja osa pyrskähti nauramaan. Jotkut kysyivät, aikooko hän oikeasti käyttää sitä. Totta kai, hän vakuutti.

— Aluksi tosin käänsin rintaliivipuolen pois näkyvistä, kun joku tuli vastaan. Mutta en enää.

Kädentaitoryhmien näyttelyitä

Kuusankoskitalossa 19.4.—1.5.

Kustaan Galleriassa Valkealassa 18.—21.4.

Korian ja Kouvolan näyttelyt on jo pidetty.

Katariina Hakaniemi