Tutkimus: reseptihoitajista on hyötyä

19.4.2017 5:15
Kuva: Katja Juurikko
Erikoiskoulutuksen saanut sairaanhoitaja voi määrätä tiettyjä lääkkeitä rajoitetusti.
Erikoiskoulutuksen saanut sairaanhoitaja voi määrätä tiettyjä lääkkeitä rajoitetusti.

Idea reseptihoitajista ei ole aivan uusi. Suomen terveyskeskuksissa ja sairaaloissa työskentelee noin 200 lääkkeenmääräämisoikeuden saanutta sairaan- tai terveydenhoitajaa. Ammattinimike saattaa olla vastaanottohoitaja tai päivystävä hoitaja.

Edellä kävijöitä asiassa ovat olleet Etelä-Karjala ja Keski-Suomi. Kymenlaaksossa reseptihoitajia on vasta muutama ja pääkaupunkiseudullakin vain vähän. Koulutuspaikkoja on ollut enemmän kuin hakijoita. Yhtenä syynä on koulutuksen hinta, 5 000 euroa.

Filosofian tohtori Marja-Liisa Vesterinen Lappeenrannasta on muuta vuosi sitten tutkinut reseptihoitajista saatuja kokemuksia. Sen mukaan hän on vakuuttunut, että erikoispätevyyteen johtava koulutus on kannattanut. Vesterinen toimii Eksoten eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtajana (sd).

Reseptihoitajien ansiosta terveysasemien toiminta on Vesterisen mukaan järkeistynyt monella tavalla. Tutkimuksessa todetaan, että lääkäreiden työaikaa on vapautunut lääkäriosaamista vaativiin tehtäviin, asiakasvirta on soljunut aiempaa nopeammin, ruuhkat ovat vähentyneet ja kustannukset laskeneet.

Kun reseptin voi saada suoraan hoitajalta. vähentyy hoitajien turha jonottaminen lääkärin oven takana allekirjoituksen saamiseksi. Tämä helpottaa tutkimuksen mukaan töiden järjestelyä, lyhentää asiakkaan vastaanottoaikaa ja helpottaa ajankäytön suunnittelua.

Marja-Liisa Vesterisen kyselytutkimuksen mukaan lääkärit, hoitajat ja potilaat ovat olleet tyytyväisiä. Kyselyyn vastanneet reseptihoitajat ovat olleet tyytyväisiä myös siihen, että näin avautuu uusi uravaihtoehto.

Monissa kunnissa reseptihoitajien kouluttautuminen on ollut nihkeää, sillä sopimuksiin hoitajille maksettavista korvauksista ei ole päästy. Kouvolassa on paikallisesti sovittu reseptihoitajille maksettavasta palkan lisästä.

Englannissa ja Ruotsissa sairaanhoitajien oikeus määrätä reseptilääkkeitä on yleisempää kuin Suomessa. | Laila Sairo

Laila Sairo