Kuusankoskelaissyntyinen taiteilija Ilja West Venäjän taiteilijaliiton kunniajäseneksi

20.4.2017 9:59
Kuva: Tiina Aho
Ilkka O. Lehtinen eli Ilja West asuu nykyään Sysmässä. Vuonna 2010 otetussa kuvassa hän on koululla, johon perusti taidekeskuksen.
Ilkka O. Lehtinen eli Ilja West asuu nykyään Sysmässä. Vuonna 2010 otetussa kuvassa hän on koululla, johon perusti taidekeskuksen.

Kuusankoskella syntynyt kuvataiteilija Ilkka O. Lehtinen, taiteilijanimeltään Ilja West, on saanut kutsun Venäjän taiteilijaliiton kunniajäseneksi.

Lehtisen yhteistyö venäläisten taiteilijoiden kanssa alkoi vuonna 1989 Viron Otepään kansainvälisellä taideleirillä, jossa hän tapasi kuvataiteilijat Vasili Vlasovin ja Konstantin Kuzminykhin ja kutsui heidät muutamaksi kuukaudeksi työskentelemään silloin omistamaansa Lapinjärven taidekeskukseen.

Vuonna 1991 Ilja West sai Neuvostoliiton taiteilijaliitolta kutsun pitämään näyttelyä Moskovan Taiteiden talolle. Näyttelyn ajankohta osui Neuvostoliiton dramaattisiin viimeisiin hetkiin, mutta se keräsi silti noin 50 000 kävijää.

Lehtisen yhteydet venäläisiin kollegoihin elpyivät noin vuosi sitten. Tuolloin hän sai myös tietää kunniajäsenyydestä. Se on päivätty kunniakirjaan alkaneeksi 1. maaliskuuta 2017.

— Minulla on tunne kuin olisin saanut pitkän matkan juoksussa yllätyskunniaa. Yhtä iloinen kuin saamastani kunniajäsenyydestä olen siitä, että kontaktit venäläiskollegoihin ovat taas kiinteät, Lehtinen kommentoi tiedotteessa.

Vuonna 1949 syntynyt Lehtinen tunnetaan maalauksista, grafiikasta ja pronssiveistoksista. Hänellä on ollut yli sata omaa näyttelyä useissa maissa, muun muassa Norjassa, Venäjällä, Saksassa ja Thaimaassa.

Nykyisin taiteilija asuu Sysmässä, jossa hän työskentelee ja isännöi entiseen kansakouluun perustamaansa taidekeskusta Taideparatiisia.

Kimmo Puhakka