Kuljetussäästöjen karu seuraus Kouvolassa: Valtaosa joutui lopettamaan käymisen erityisliikunnan kuntosaliryhmissä

21.4.2017 5:30 | Päivitetty: 21.4.2017 10:40
Kuva: Mika Strandén

Erityisliikunnan kuljetuksista otetut säästöt ovat näkyneet kuntosalien käyttäjämäärissä.

Aikuisväestön lautakunta päätti syyskuussa 2015, että talousarvioesitykseen sisältyisi terveyden edistämisen palveluista 22 000 euron vähennys.

Säästö kohdistui erityisliikunnan kuljetuksiin, käytännössä asiakkaiden kuljetuksiin sovellettuihin kuntosaleihin. Lautakunta edellytti samalla seuraamaan säästöjen vaikutuksia.

Nyt vaikutukset on nähtävissä. Aikuisväestön lautakunnan varapuheenjohtajan Matti Norpan (sit.) analyysi on selvä.

— Ei näin pieni säästö saa vaikuttaa tällä tavoin ihmisten poisjäämiseen erityisliikunnasta. Säästöpäätös oli surkea päätös.

Sovelletut kuntosalit on tarkoitettu sellaisille henkilöille, joiden toimintakyky on selvästi alentunut sairauden, vamman tai ikääntymisen takia. Sovelletut kuntosalit ovat olleet samalla myös jatkoryhmiä terveyskeskusten ryhmille.

Kun säästöt tehtiin ja erityisliikunnan kuljetukset poistuivat, noin 70 prosenttia kuljetuksessa olleista joutui lopettamaan ryhmissä käynnin.

Aiemmin terveyskeskuksen ryhmäläisistä jatkopaikan sovelletun kuntosalin ryhmissä vastaanotti 70—80 prosenttia. Tällä hetkellä jatkopaikan ottaa vain alle 10 prosenttia.

Ryhmissä kävijät ovat selvitysten perusteella parempikuntoisia kuin ennen. Säästöt ovat purreet kaikista eniten huonokuntoisimpiin ja pienituloisimpiin.

Selvityksessä todetaan, että asiakaspalaute on ollut lohdutonta niiltä, joille kuljetus mahdollisti ryhmään osallistumisen.

Aikuisväestön lautakunta merkitsi selvityksen tiedoksi. Erityisliikunnan suunnitelma käsitellään ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Otsikkoa päivitetty kello 10:38.

Janne Rönkkö