Kouvola aikoo kieltäytyä kiinteistöpommilahjoituksesta

17.5.2017 5:01 | Päivitetty: 17.5.2017 8:33
Kuva: Katja Juurikko
Psykiatrinen sairaala on Sairaalanmäen uusin ja täten myös hyväkuntoisin rakennus.
Psykiatrinen sairaala on Sairaalanmäen uusin ja täten myös hyväkuntoisin rakennus.

Kouvola ei aio ottaa automaattisesti vastaan kuntayhtymän kiinteistöomaisuutta Kuusankosken Sairaalanmäeltä.

Kouvolan talous- ja rahoitusjohtaja Tuukka Forsell linjaa, että kun kiinteistöt vaativat täydellistä peruskorjausta ja korvaavaa käyttöä ei ole tiedossa, kaupungilla ei ole mitään aikeita ottaa vastaan kaikkia kiinteistöjä ja maa-alueita.

Forsellin mukaan tekninen toimiala käy kohteet läpi.

Carean hallitus käsittelee perjantaina kuntayhtymän kiinteistöomaisuuden lahjoittamista jäsenkunnille.

Kouvolan kontolle on suunnitelman mukaan tulossa psykiatrista sairaalaa lukuun ottamatta Sairaalanmäen alueen rakennukset maa-alueineen sekä vuokratalojen omistukseen oikeuttavat osakkeet.

Carean kiinteistöyhtiön Kastekin toimitusjohtaja Seppo Pajari sanoo, että Sairaalanmäen muut rakennukset vaatisivat täydellisen peruskorjauksen.

Kuva: Juha Rika

Jos rakennukset päätyvät kaupungin omistukseen, vaihtoehtona on peruskorjauksen lisäksi purkaminen. Rakennusten peruskorjaus olisi järkevää vain siinä tapauksessa, jos paikalle olisi tulossa korvaavaa toimintaa. Tällä hetkellä sellaista ei ole tiedossa.

Carean Kouvolalle tarjoamiin kiinteistöihin sisältyy niin kerros- kuin rivitaloja. Lisäsi entinen nuortenpsykiatrinen osasto on suojelukohde.

Luovutettavat kiinteistöt eivät ole parhaassa iskussa. Esimerkiksi Sairaalankujan rivitaloja uhkaa purkaminen. Samoin entinen lastenpsykiatrinen osasto on purkukunnossa.

Monet tiloista ovat tyhjillään, kuten entiset lasten- ja nuortenpsykiatrian osastot. Luovutettavissa kerrostaloissa on edelleen vuokralaisia, eikä niitä uhkaa purkaminen.

Janne Rönkkö, Niko Kaartinen