Myllykoskelainen speedway-kuski Jooa Partanen jahtaa MM-paikkaa uusin eväin

17.5.2017 22:37
Kuva: Kari Huusari
Hetkeä ennen speedwaykevään suurta koitosta Jooa Partasen kisakalusto muistutti vielä kokoamistaan odottavaa palapeliä. Nyt paketti on kasassa, ja lauantaina Partanen taistelee Ruotsin Eskilstunassa paikasta U21-ikäisten MM-sarjassa.
Hetkeä ennen speedwaykevään suurta koitosta Jooa Partasen kisakalusto muistutti vielä kokoamistaan odottavaa palapeliä. Nyt paketti on kasassa, ja lauantaina Partanen taistelee Ruotsin Eskilstunassa paikasta U21-ikäisten MM-sarjassa.

Kymenlaaksolaisen speedwayn nuorta, mutta jo tässä vaiheessa kokenutta polvea edustava myllykoskelainen Jooa Partanen, 20, tavoittelee tulevana viikonloppuna paikkaa alle 21-vuotiaiden MM-sarjassa.

Partanen ajaa nyt viimeistä kauttaan U21-ikäisissä, joten paikka maailmanmestaruustaistossa maistuisi sitäkin makeammalta. Eskilstunassa ajettavaa MM-karsintaa seuraa viikon kuluttua EM-karsinta, joka järjestetään Avestassa.

— Päätavoitteena on tietysti nuorten MM-sarja, jota yksikään suomalaiskuski ei ole vielä ajanut läpi. Ei se mahdotonta ole, jos vain kalusto kestää, Partanen tuumii.

EM-karsinnan Partanen selvitti jo viime vuonna, mutta valitettavasti finaali kaatui teknisiin ongelmiin.

— Totta kai EM-finaaliin pyritään jälleen tosissaan. Tähtäimessä on myös alle 21-vuotiaiden Suomen mestaruuden uusiminen ja aikuisten SM-pronssin kirkastaminen.

Jos paikka MM-sarjassa avautuu, Partasella on edessään kolme osakilpailua (Britannia, Tshekki ja Latvia) ja kilpakumppaneinaan lajin parhaimmisto. Kaikkiaan nuorten MM-sirkukseen pääsee mukaan kuusitoista kuljettajaa.

— Sarjapaikka pistäisi koko pakan ihan uusiksi, mutta kyllä sinne lähdettäisiin. Siellä viimeistään punnitaan, mihin asti kyyti riittää!

Kalustoa on rakennettu huolella. Kahdessa pyörässä on uudet kaasarit, ja kytkimiä on päivitetty.

— Toivottavasti kaasariongelmista päästään eroon ja saadaan ajettua ehjä kausi.

Partanen suorittaa parhaillaan asepalvelustaan Haminassa ja sovittelee ajohommia armeijan aikatauluihin.

— Onhan tuota palvelusta vielä vähän päälle 200 päivää jäljellä. Ihan mukava kokemus, ja itse halusinkin olla vuoden armeijassa.

Moottorialiupseerikurssilla oleva Partanen kertoo, että armeijasta on selkeästi hyötyä tulevaisuudelle.

— Saan Haminasta yhdistelmäkortin ja ammattipätevyyden. Aikamoinen jackpot.

Loma-anomuksiin suhtaudutaan varsin myönteisesti.

— Lomaa saa pätevästä syystä. Maajoukkuekuviot ovat saaneet positiivisen vastaanoton.

Kotimaan radoilla Partasen voi bongata esimerkiksi SM-liigasta, jossa hänen joukkueensa on Pirkan Moottorimiesten Wasamat. Tiistai-iltana Varkaudessa ajetussa liiga-avauksessa tamperelaisseuran joukkue nappasi kakkossijan.

SM-liigan voitosta taistelee nyt viisi joukkuetta.

— Se on hyvä juttu koko suomalaisen speedwayn kannalta, että joukkueita on näin monta, Partanen huomauttaa.

Speedway on antanut nuorelle miehelle huimasti elämänkokemusta ja henkistä pääomaa.

— Tälle reissulle kannatti ehdottomasti lähteä. Päivääkään en jättäisi pois, Partanen summaa.

Kuljettaja valmistautuu koitoksiin melkein zeniläisellä tyyneydellä:

— En minä enää osaa jännittää kisastartteja. Kyse ei oikeastaan ole tietoisesta keskittymisestä, vaan siitä, että juuri ennen kisaa suuntaan mietteet kokonaan muualle. Radalla taas kaikki ajatukset kohdistuvat ajamiseen.

Kari Huusari