Kouvolalaiselle naiselle reilun 5000 euron sakot eläinsuojelurikoksesta

16.6.2017 16:33 | Päivitetty: 16.6.2017 17:18

Kouvolalainen nainen tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 80:een päiväsakkoon. Sakko on yhteensä 5 120 euroa. Kymenlaakson käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän eläintenpitovaatimukset. Lisäksi oikeus päätti, että nainen saa pitää muut omistamansa eläimet, eli oikeus ei tuominnut niitä valtiolle menetetyiksi.

Paise on ollut iholla pidemmän aikaa toisin kuin ponin omistajan kertomus antaa olettaa.

Shetlanninponi oli sairastunut viime vuonna juhannuksen tienoilla. Heinäkuun loppupuolella eläinlääkäri tarkasti ponin toisen työtehtävän yhteydessä toisen henkilön pyynnöstä. Sen seurauksena samainen eläinlääkäri teki eläinsuojeluilmoituksen.

Syytetyn mukaan ponilla oli kesäisin krooninen hengitystiesairaus. Tämän vuoksi ponilla ei enää ratsastettu, vaan se oli lemmikki.

Ulkomailta tuotujen hevosten mukana tallille kulkeutui pääntautia. Sairaus aiheuttaa eläimelle muun muassa paiseita.

Viime vuoden juhannuksen aikoihin myös poni sairastui kyseiseen tautiin. Omistajan mukaan eläintä hoidettiin lääkäriltä saaminen ohjeiden ja se parantui. Heinäkuussa 2016 se sairastui uudelleen.

Pääntauti-ohjeistuksen mukaan suurin osa sairastuneista toipuu ilman lääkitystä ja hoidoksi riittää lepo. Näillä hoito-ohjeilla tallin muut hevoset parantuivat.

Eläinlääkärin kertomuksen mukaan poni piti lopettaa sen huonokuntoisuuden takia. Sen terveeksi hoitaminen ei ollut enää mahdollista, tuomiolauselmassa todetaan.

Eläinlääkäri arvioi, että kaulan paise ja heikko yleiskunto huomioon ottaen eläin olisi tarvinnut lääkärin hoitoa jo huomattavasti aiemmin. Heikon terveydentilansa vuoksi eläin kärsi nestehukasta. Hengitystiesairaus ei selitä ponin kuivumista.

Omistaja kertoi ponin sairastuneen 5—7 päivää ennen kuin eläinlääkäri saapui tallille. Eläimen lopettaneen eläinlääkärin mielestä omistajan kertomus sairauden kestosta ei voi pitää paikkaansa: paise on ollut iholla pidemmän aikaa toisin kuin ponin omistajan kertomus antaa olettaa.

Paiseiden on täytynyt olla niiden laadun perusteella kauemmin, koska paisealueella oli kuolio ja henkitorvi näkyvissä.

Eläinlääkärin mielestä lääkäri olisi pitänyt kutsua aiemmin muun muassa antibioottihoidon aloittamiseksi. Tuomion perusteissa todetaan, että tämä omistajan olisi pitänyt ymmärtää, vaikkei hänellä ollutkaan aiempaa kokemusta taudista.

Tuomion mukaan omistaja on laiminlyönyt ponin asianmukaisen hoidon. Hoitamatta jätetty sairaus aiheutti ponille kipua ja pitkittynyttä kärsimystä.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa kansliapäätöksenä eilen perjantaina.

Satumiia Masalin