Kymi GP:hen hevosia tuova lento lähti Belgiasta — ”Lentomatkustaminen ei ole hevosille lainkaan hankalaa”

16.6.2017 22:25 | Päivitetty: 16.6.2017 22:44
Kuva: Jussi Lopperi
Hevosten hoitajat matkustavat lentokoneessa laatikoiden välissä ilman istumapaikkoja koko matkan.
Hevosten hoitajat matkustavat lentokoneessa laatikoiden välissä ilman istumapaikkoja koko matkan.

Kymi Grand Prixin osallistujat laskeutuivat perjantaina Uttiin Elitloppet-voittaja Timokon johdolla.

Kokenein lentomatkustaja joukosta ei kuitenkaan ole eri puolilla Eurooppaa menestynyt Timoko, vaan valmentaja Jean Marc Chaineux, joka on aiemmin työskennellyt Jean-Pierre Duboisin palveluksessa. Dubois on eräs maailman johtavista hevoskasvattajista ja valmentajista.

Kuva: Jussi Lopperi

— Duboisin palveluksessa lensin säännöllisesti hevosten kanssa Euroopan ja Yhdysvaltojen väliä, Chaineux kertoo.

— Lentomatkustaminen ei ole hevosille lainkaan hankalaa. Ongelmia syntyy harvoin, hän lisää.

Kuva: Jussi Lopperi

Belgian rajan tuntumassa hevosia valmentava Chaineux toi Kouvolaan tammalähtöön osallistuvan Darcy Riverin sekä stayermatkalle osallistuvan Ru de l'Airoun. Näistä jälkimmäinen on jo 12-vuotias, mikä tarkoittaa, ettei sillä enää ole kilpailuoikeutta Ranskassa. Chaineux'n hevoset kilpailevatkin pääasiassa Belgiassa.

Kouvolaan hevosia tuova lento lähti Belgian Liègestä. Se teki välilaskun Ruotsissa Göteborgissa, josta kyytiin poimittiin kolme ruotsalaishevosta.

Kuva: Jussi Lopperi
Norjalainen Caroline Brentzen on lentänyt hoidokkeineen useita kertoja.
Norjalainen Caroline Brentzen on lentänyt hoidokkeineen useita kertoja.

— Hevosille hankalin vaihe lentoa ovat nousut ja laskut, ranskalaisen tähtiravuri Up And Quickin hoitaja, norjalaissyntyinen Caroline Brentzen mainitsee.

Kuva: Jussi Lopperi
Koneen rungon ja kuljetuslaatikoiden väliin ei jää liikaa tilaa.
Koneen rungon ja kuljetuslaatikoiden väliin ei jää liikaa tilaa.

Hän on lentänyt hoidokkeineen useita kertoja. Up And Quickin matka alkoi jo aamuyöllä, sillä sen kotitallista kertyi kuuden tunnin matka Liègen lentokentälle.

— Ravihevoset ovat tottuneita kulkemaan. Niillä on korvissaan pumpulit, jotta melu ei häiritsisi niitä liikaa. Minkäänlainen rauhoittaminen tai muu lääkeaineiden käyttö ei tietenkään tule kyseeseen, paitsi hätätilanteissa. Nämä ovat kilpahevosia, ja lääkeaineiden käyttö aiheuttaisi automaattisesti pois jäämisen kilpailusta dopingin takia, Brentzen huomauttaa.

Hevosten majoittuessa Kouvolan raviradan vierastalliin niiden karsinat ammottavat tyhjyyttään. Hevosille on varattu kuivikkeeksi olkea ja sahanpuruja, ja niiden hoitajat levittävät haluamansa kuivikkeen karsinaan haluamaansa tapaan. Perinteisesti ranskalaiset käyttävät mieluummin olkea, mutta tällä kertaa myös puruille tulee käyttöä.

— Hevosille otetaan kilpailumatkalle mukaan kaikki, mitä ne tarvitsevat. Varusteiden lisäksi se tarkoittaa myös sellaista heinää ja muuta rehua mihin ne ovat tottuneet. Lisäksi mukaan otetaan myös omaa vettä, Caroline Brentzen paljastaa.

Tällä kertaa jokuselta hevoselta ovat heinät jääneet matkasta. Onneksi Suomestakin löytyy laadukasta heinää. Nähtäväksi jää, miten paikallinen ruoka vaikuttaa ranskalaisosallistujien kilpailuvireeseen.

Ruotsalainen Carabinieri sekä sen hoitaja Josefin Sandkvist ovat lentomatkustamisen ensikertalaisia.

— Kyllähän lentokoneeseen nouseminen ensin vähän jännitti. Hevoset lastataan lentokoneeseen kontteihin, ja Carabinieri epäröi ensin konttiin menemistä. Lopulta se saatiin peruuttamalla sisään, Sandkvist kertoo.

Kuva: Jussi Lopperi

— Paikalleen päästyään hevonen kuitenkin rentoutui ja alkoi seurustella vastapäätä olevien hevosten kanssa. Sille oli varattu mukaan korvat peittävä huppu, mutta sitä ei lopulta tarvittu. Nytpähän on kokeiltu hevosen kanssa lentämistäkin, Sandkvist naurahtaa.

Pisimmän matkan Kouvolaan päästäkseen matkusti nuori Dreammoko. Sen kotitalli sijaitsee Bordeaux'n eteläpuolella, ja matkaa lentokentällekin tuli jo yli tuhat kilometriä.

— Dreammoko oli ollut vähän vallaton lennon lähtiessä. Tämä oli toinen kerta, kun se matkusti lentäen, ja virtaa on vielä nuoressa oriissa, valmentaja Richard Westerink arvioi.

Hän itse saapui Kouvolaan jo torstaina ja viipyy koko viikonlopun yli.

Satu Pitkänen