Kouvola valittaa Utin lentoaseman ympäristöluvan tiukennuksista — kaupunki teettää uuden meluselvityksen

27.6.2017 11:11
Kuva: Lukas Pearsall
Utin lentoasemalla on pitkät perinteet laskuvarjohyppytoiminnasta. Arkistokuva.
Utin lentoasemalla on pitkät perinteet laskuvarjohyppytoiminnasta. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunki valittaa Utin lentoaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkentamisesta ja Utin lentokentän ympäristöluvan muuttamisesta. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantai-iltana ylimääräisenä asiana.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kesäkuun puolivälissä tiukentanut laskuvarjolentojen aikarajoja ja rajoittanut lentojen määrää.

Päivitetyn ympäristöluvan mukaan laskuvarjohyppylentoja saa tehdä kesäkaudella kello 11—17, kun aiemmin lennot oli sallittu kello 8—20. Rajoitus on voimassa kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

Uutta on lisäksi lentojen määrän rajoittaminen: niitä saa olla 1 100 vuodessa eli käytännössä saman verran kuin nykyään.

Rajoitusten taustalla ovat Haukkajärven asukkaiden ja mökkiläisten kokemat melusta aiheutuneet viihtyvyys- ja terveyshaitat. Asukkaat ovat ottaneet meluhaitoista yhteyttä kaupungin ympäristöpalveluihin.

Kouvola teettää meluselvityksen kaavoituksen yhteydessä

Kaupunginhallitus perustelee päätöstään sillä, että Utin lentoasema on jo pitkään toiminut lento- ja laskuvarjotoiminnan alueena. Hallituksen mielestä laskuvarjohyppyihin liittyvän yritystoiminnan laajentaminen ja siitä syntyvä elinvoiman kasvu tukevat valituksen tekemistä.

— Hallitus päätti, että valitus lähtee tekniselle toimialalle valmisteltavaksi ja toimiala lähettää valituksen heinäkuussa aluehallintovirastoon, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo.

Valitus pitää tehdä 17. heinäkuuta mennessä.

Hallitus päätti myös, että kaupunki teettää alueen kaavoituksen yhteydessä aiempaa tarkemman meluselvityksen ja kuulee alueen kuntalaisia.

Edellinen kaupunginhallitus: ”Hyppytoiminnan vaikutus marginaalinen”

Kouvolan edellinen kaupunginhallitus antoi viime elokuussa aluehallintoviranomaiselle lausunnon Utin lentoaseman ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta.

Hallitus totesi meluselvityksen osoittavan, että laskuvarjohyppylentojen vaikutus koko liikenteen melukäyriin on marginaalinen, vaikka hyppytoiminta kaksinkertaistuisi nykyisestä vuoteen 2030—2040.

— Melualueiden kannalta merkittävin toiminta on kenttäalueella tapahtuva helikoptereiden harjoittelu. Tässä toiminnassa ei ole tapahtunut sellaista olennaista muutosta, että ympäristölupaa olisi toiminnan muutoksen takia tarpeen tarkistaa, kaupunginhallitus lausui elokuussa.

Johanna Värjä