Kouvolalaisessa hoivakodissa tiettävästi Suomen ainoa ikäihmisten vauhtirata

14.7.2017 8:00 | Päivitetty: 14.7.2017 9:50
Kuva: Katja Juurikko
Vahteron vauhtiradalla on loivia ylä- ja alamäkiä sekä mutkia. Radalla kävelevät Eila Virtanen, Veikko Tiainen ja Leila Kivimaa.
Vahteron vauhtiradalla on loivia ylä- ja alamäkiä sekä mutkia. Radalla kävelevät Eila Virtanen, Veikko Tiainen ja Leila Kivimaa.
Merkit kertovat kuinka monta metriä matkaa on taitettu. Pisin reitti on 150 metriä.

Vahteronmäen hoivakodissa Kouvolassa ulkoillaan vauhtiradalla, jossa on helppo kulkea rollaattorin ja pyörätuolin kanssa. Vauhtirata on asfaltoitu. Radalla on mutkia sekä loivia ylä- ja alamäkiä.

Vahteron hoivakodin yksikönpäällikön Anne Koivulan mukaan rollaattorirata saattaa olla Suomen ainoa. Ainakaan Kouvolassa ei ole toista vastaavaa. Idea turvallisesta ja helppokulkuisesta radasta syntyi Esperiltä rakennusvaiheessa. Esperi Hoivakoti Vahtero valmistui tänä keväänä. Vauhtiradan avajaisia vietettiin kesäkuussa.

— Asukkaiden toimintakyky pysyy parempana radan avulla. Asukkaista on kivaa, että tarjolla on sisäliikunnan lisäksi ulkoaktiviteetteja.

Vauhtirata on pisimmillään 150 metriä. Radalla voi tehdä lyhempiäkin lenkkejä, esimerkiksi 80 tai 100 metrin lenkin.

Hoivakodin asukkaat käyttävät rataa ahkerasti. Ennen kesälomien alkua myös alueen lapset kävivät ajamassa radalla. Lapset järjestivät radalla epäviralliset potkulautakilpailut.

Koivulan mukaan rataa saavat käyttää vapaasti muutkin kuin hoivakodin asukkaat.

— Monet ohikulkijat ovat katselleet rataa pitkään, mutta he eivät ole uskaltaneet tulla kokeilemaan. Erityisesti ohimenevät lapset haluaisivat tulla kokeilemaan.

Esperi Hoivakoti Vahtero tarjoaa kodin yhteensä 32 ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevalle ikäihmiselle ja muistisairaalle. Toiminnan käynnistyessä uusiin tiloihin muuttivat Esperi Hoivakoti Peiponpesän ja Esperi Oivakodin asukkaat.

Elina Iiskola