Viikonloppuna tapahtuu — lue Kouvolan Sanomien menovinkit

14.7.2017 11:08
Kuva: Lumikki Haaja
Seppo Laatunen on veistänyt paitsi puupresidenttejä myös Ridgen ja Brooken.
Seppo Laatunen on veistänyt paitsi puupresidenttejä myös Ridgen ja Brooken.
Lazyback Company tuo nykysirkusta Taidekeskus Antarekseen.
Muun muassa Apulanta tähdittää Pioneerifestivaalia.

Täältä löytyvät sulassa sovussa julkkikset, hirvet, karhut, sudet ja yksi formula-auto.

Ateljee Pihkahovi on jaalalainen nähtävyys, jota isännöi Seppo Laatunen. Hänen taidealaansa ovat puuveistokset.

Tuoreinta tuotantoa ovat tänä keväänä syntyneet kolme presidenttihahmoa Putin, Trump ja Niinistö — luonnollisessa koossa.

— Juhlistavat tätä Suomen 100-vuotisjuhlaa, taiteilija kertoo.

Laatunen (s. 1938) on eläkkeellä oleva maanrakennusurakoitsija. Hänen veistoksiaan on päätynyt ITE-taiteen näyttelyihin ja esimerkiksi Rölli ja metsänhenki -elokuvan lavasteisiin.

— Yhtä kyytiä olen tehnyt 17 vuotta, joka päivä. Tämä on minun kuntosalini. Kun on päivän tehnyt, ruoka maittaa ja nukuttaa.

Elokuussa saa ensi-iltansa puolen tunnin mittainen filmi Puun henki, jonka Laatunen on käsikirjoittanut yhdessä ohjaaja Marko Kiviojan kanssa. Kyseessä on dokumentti puusta ja elämästä. Mitä kaikkea voi löytää puun sisästä? Laatunen on filmin pääosassa.

Laatusen omaperäinen ateljee valmistui Jaalaan vuonna 2008. Tänä viikonloppuna siellä vietetään avoimia ovia. Muutoin puuveistoksia pääsee näkemään sopimuksen mukaan. Jos taiteilijan auto on pihassa, kannattaa poiketa. | Tiina Aho

Avoimet ovet Ateljee Pihkahovissa (Ahvenistontie 58, Jaala) 15.7. ja 16.7. kello 10—15. Muina aikoina avoinna sopimuksen mukaan.

Sirkuspäivä Sippolassa

Suomalainen tarvitsee kunnon välimatkan. Bussipysäkillä ei ole luontevaa olla kylki kyljessä toisten bussia odottavien kanssa. Toisaalta saunassa se ei ole niin nuukaa — on aivan normaalia istua alasti lauteilla tuntemattomien kanssa.

Kiertue-esitys Välimatka lupaa pitää hauskaa suomalaisuuteen liittyvien kontrastien ja estojen kanssa. Esitys on kaikille sopiva, ja se yhdistää sirkusilmaisuun elävää musiikkia, teatteria ja tanssia.

Asialla on tänä keväänä perustettu Lazyback Company. Siihen kuuluu Lahden sirkuskoulun kasvatteja, jotka valmistuvat ammattiin ensi keväänä. Ryhmässä on lisäksi yksi muusikko. Nuorin esiintyjistä on syntynyt vuonna 1996, vanhin vuonna 1989.

Välimatka sai kantaesityksensä 7. toukokuuta Lahden Kukkofestivaalilla.

— Huumori on uponnut. Katsojat ovat olleet haltioissaan, yksi esiintyjistä, Ghia Fieandt kertoo.

Välimatka on osa Ars Sippola -näyttelyn Sirkuspäivää, joita vietetään Taidekeskus Antareksessa sunnuntaina.

Luvassa on esityksiä ja työpaja, jossa voi kokeilla eri sirkuslajeja ammattilaisten ohjauksessa. Työpajassa on mahdollisuus esimerkiksi ajaa yksipyöräisellä tai olla ihmispyramidin huipulla.

Ars Sippola on nykytaidekatselmus. Näyttelyn kuraattori Sanna Majander on todennut, että näyttelyn teoksissa on outoutta ja teatraalisuutta, mikä sopii myös sirkukseen.Sirkuspäivä Taidekeskus Antareksessa (Pien-Liikkalantie 6, Sippola) 16.7. Sirkustyöpaja lapsille ja nuorille kello 11—13. Lacyback Companyn Välimatka-esitys kello 15.45. Kurronen & Laiho Companyn Pimeät pennut -esitys kello 17.

Markkinat Mäkikylän kuivurilla

Nyt on perinteellä pituutta.

Wanhan ajan markkinat on järjestetty Kouvolankylän Mäkikylän kuivurilla jo vuosikymmenien ajan. Seuraava kerta on huomenna lauantaina.

Markkinoilla on ilmaiset myyntipaikat kirpputori- ja muille myyjille. Anna-Liisa Kiintolan mukaan paikalle on tulossa ainakin käsityöharrastajia myymään tuotteitaan.

Myyjien ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Toiveena on, että he tulevat paikalle viimeistään aamuyhdeksältä.

Kiintola on tapahtuman järjestävien Kouvolankylän kyläyhdistyksen ja Marttojen jäsen.

Markkinoilla on tänäkin vuonna muun muassa Marttojen kahvio, grillimakkaraa ja musiikkia.

— Kannattaa tulla viettämään yhdessä kesäpäivää ja tapamaan tuttuja, Kiintola sanoo.

Wanhan ajan markkinat Mäkikylän viljankuivurilla (Ristikankaantie 16) 15.7. kello 10—13.

Pihakirppis ja eläimiä

Riitapalon tilalle voi mennä tekemään kirppislöytöjä tai ihan vain kahvittelemaan ja katselemaan eläimiä.

Pihakirppis Riitapalon tilalla (Leinsuontie 215, Ratula) 15.7. kello 12—15.

Kahdeksatta kertaa Korialla

Pioneerifestivaali järjestetään jälleen Kouvolassa Korian Pioneeripuistossa. Kerta on jo kahdeksas.

Kaksipäiväisen ja ikärajattoman festivaalin painopiste on raskaammassa musiikissa. Tänä vuonna tapahtuma keskittyy suomalaisiin artisteihin. Se marssittaa lauteille muun muassa Apulannan, Yön, Peer Güntin ja Stam1nan.

Lisäksi mukana ovat Sonata Arctica, Mokoma, Eläkeläiset, Pelle Miljoona United, Klamydia, Anal Thunder, Dark Ride Brothers, Turmion Kätilöt, Huora ja Bat & Ryyd sekä 30-vuotias Boycott.

Pioneerifestivaali järjesti keväällä bändikisan, joka oli suunnattu levyttämättömille yhtyeille. Kesäkuun finaalin House of Rockissa voitti kouvolalainen Menore. Yhtye esiintyy Pioneerifestivaalilla aloituspäivänä perjantaina.

Pioneeripuiston historialliseen miljööseen nousee kaksi esiintymislavaa, anniskelualue ja VIP-alue. Ilmainen bussikuljetus tuo kuulijoita Kouvolan matkakeskukselta.

Pioneerifestivaali Korian Pioneeripuistossa 14.—15.7.

Tiina Aho