Kouvolan vastaanottokeskukset tyhjenevät — "Turvanpaikanhakija ei ole enää niin pelottava kuin pari vuotta sitten"

10.8.2017 15:35 | Päivitetty: 10.8.2017 15:50
Kuva: Katja Juurikko
Tähteen vastaanottokeskuksen asukkaat lähtivät torstaina Lammin vastaanottokeskukseen, sillä Kouvolan vastaanottokeskus suljetaan.
Tähteen vastaanottokeskuksen asukkaat lähtivät torstaina Lammin vastaanottokeskukseen, sillä Kouvolan vastaanottokeskus suljetaan.

Torstaiaamuna Tähteen vastaanottokeskuksen pihalla on kaoottinen tunnelma. Kuorma-auto ja linja-auto täyttyvät hiljalleen turvanpaikanhakijoiden tavaroista. Linja-auton oli tarkoitus lähteä kohti Lammin vastaanottokeskusta kello kymmenen, mutta Kouvolan vastaanottokeskuksen johtajan Anna Buzaevan mukaan tämä kertoo hyvin suurimmasta kulttuurierosta suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä. Aikakäsitys on erilainen.

— Siinä missä suomalaiset ovat hyvin täsmällisiä, heille kello 10 tarkoittaa aamun aikana.

Buzaevan mukaan aikakäsityserojen kanssa sai aluksi olla hyvinkin tiukkana. Jos turvapaikanhakija tuli kielikurssille myöhässä, hänelle sanottiin, että tule huomenna uudestaan ajoissa, Buzaeva sanoo.

Buzaevan mukaan viimeiset kaksi vuotta ovat olleet tapahtumarikkaita. Alussa oli jonkin verran organisointivaikeuksia, sillä tilanne oli uusi niin turvapaikanhakijoille kuin Suomen punaisen ristin työntekijöillekin. Buzaeva on kiitollinen kaikesta avusta, mitä vastaanottokeskukselle on tarjottu niin yritysten, yhdistysten kuin yksityistenkin toimesta. Hän haluaa muistuttaa, että turvapaikanhakijoihin myönteisesti tai neutraalisti suhtautuvia on ollut alusta asti paljon enemmän kuin vastustajia.

— Vastustajat ovat olleet äänekkäimpiä, joten se on voinut hieman vääristää kuvaa.

Ihmisillä oli ennakkoluuloja, mutta kahden vuoden aikana Buzaeva on huomannut muutoksen ihmisten ajattelutavassa. Turvanpaikanhakija ei ole enää niin pelottava kuin pari vuotta sitten.

— Olen yrittänyt olla mahdollisimman avoin ja perustella ihmisille, miksi autamme heitä.

Vastaanottokeskuksen työntekijöistä ja turvapaikanhakijoista on kasvanut perhe. Iloisimpia hetkiä ovat Buzaevan mielestä olleet lasten syntymät, jolloin isää ja äitiä huomioitu henkilökohtaisesti.

— Vajaan kahden vuoden aikana on syntynyt toistakymmentä lasta. Olemme vieneet heille vaippoja ja kukkakimpun.

Surullisimpia hetkiä ovat Buzaevan mukaan olleet ne, kun Suomessa ollut turvanpaikanhakija on saanut tiedon, että hänen puolisonsa on tapettu kotimaassa.

— Huoli omista läheisistä iskee silloin muihinkin asukkaisiin.

Buzaeva ei ole vielä tajunnut, ettei välttämättä näe kaikkia hänelle tutuksi tulleita turvapaikanhakijoita enää.

— Tiesin alusta asti, että tämä on väliaikaista. Uskon, että tyhjyydentunne vielä iskee.

Halausten ja kiitosten jälkeen linja-auto pääsee lopulta matkaan noin kello 11.30. Hetki on monelle turvapaikanhakijalle tunteikas, kun vanha koti jää taakse.

Otsikkoa päivitetty kello 15:50.

Elina Iiskola