Kouvolan keskuspuistossa soi torstaina Skansen-tyylinen yhteislaulutapahtuma — Juontajina ovat Martti Luther ja puoliso Katharina von Bora

21.8.2017 8:15
Kuva: Moises Garibay
Iiro Palosara ja Terhi Paukku laulattavat yleisöä Kouvolan keskuspuistossa. Palosara soittaa lisäksi soolokappaleen baritonitorvella.
Iiro Palosara ja Terhi Paukku laulattavat yleisöä Kouvolan keskuspuistossa. Palosara soittaa lisäksi soolokappaleen baritonitorvella.

Allsång på Skansen on suosittu yhteislaulutapahtuma, joka televisioidaan Tukholmasta, Skansenin ulkoilmapuistosta. Kouvolan seurakunnan kanttori Terhi Paukku, oletko Skansen-fani?

Täytyy sentään ottaa suomalaisuus huomioon.

Terhi Paukku

— Kyllä. Olen jo useita vuosia seurannut ohjelmaa ja ihmetellyt, miten valtava määrä siellä on ihmisiä laulamassa ja viihtymässä. Ja aina siellä paistaa aurinko ja kaikki on positiivista.

Kouvolan keskuspuistossa järjestetään ensi torstaina yhteislaulutapahtuma Skansenin tyyliin. Mitä se tarkoittaa?

— Kirkkoherra Keijo Gärdström ehdotti, että suuri ulkoilmatapahtuma Kouvolassa voisi olla kokeilemisen arvoinen. Päätimme ottaa Skansenista mallia. Tapahtumassamme on bändi ja solisteja. He laulattavat ihmisiä ja esittävät myös jonkin oman kappaleen. Lisäksi juontajat näillä näkymin kulkevat ihmisten joukossa. Yleisöä varten on myös penkit. Tietenkin toiveena on auringonpaiste, mutta sateen sattuessa ollaan sitten sateessa.

Olet yksi yleisön laulattajista. Soivatko illan kappaleet suomalaisittain mollissa vai ruotsalaisittain duurissa?

— Ehkä enemmän mollissa, mutta on siellä pari duuriakin. Täytyy sentään ottaa suomalaisuus huomioon. Mukana on kaksi virttä. Muuten luvassa on kotimaista perusiskelmää ja kansanlauluja. Pohdimme, olisiko Skansenin tapaan myös lauluvihkoja, mutta väkimäärää on vaikea ennustaa. Tästä syystä teemme jonkin verran laulumonisteita, minkä lisäksi sanat pannaan nettiin ja annetaan hyvä polku, josta ne löytyvät tilaisuuden aikana. Suurella osalla väkeä alkaa olla jo älypuhelin.

Juontajina ovat 1400- ja 1500-luvuilla eläneet Martti Luther ja tämän puoliso Katharina von Bora. Miten heihin päädyttiin?

— Meneillään on reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuosi, ja Luther oli reformaatiota parhaimmillaan. Olemme halunneet pitää teemaa esillä koko vuoden ajan. Lutherin hengessä Old Tomin terassilta saa yhteislaulutapahtuman ajan Luther-olutta.

Mitä muuta tapahtumassa on kuin yhteislaulua?

— Satubalettiesitys, musiikkiluokkien esitys, poniratsastusta ja kaverikoirat. KPL myy makkaraa. Aivan tapahtuman alussa kello 18 kirkkoherra Gärdström avaa ja siunaa uuden leikkipuiston. Mukana on kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Skansenin laulutapahtumalla ovat pitkät perinteet. Kaavaillaanko myös Kouvolan-tapahtumasta perinnettä?

— Ydinkeskustan väki on jo puhunut, että tällaista voisi toteuttaa myös ensi vuonna. Jos tämä onnistuu hyvin ja saamme ihmisiä paikalle, totta kai se on mahdollista.

Tiina Aho

Yhteislaulutapahtuma

Kouvolan keskuspuistossa torstaina 24.8. kello 18 alkaen.

Osa reformaation 500-vuotisjuhlia.

Kello 18 leikkipuiston avaus ja siunaus.

Kello 18.20 satubalettiesitys ja musiikkiluokkien esitys.

Kello 19 yhteislaulua. Laulattamassa Teija Kapiainen, Iiro Palosara, Terhi Paukku ja Marianna Pellinen bändin säestyksellä.

Martti Lutherin ja Katharina von Boran hahmoina juontavat Risto ja Johanna Pesonen.

Tiina Aho