Samae Koskinen löytää Kouvostoliitosta jotain hyvin tuttua

23.8.2017 20:08
Kuva: Ari-Pekka Sinikoski
Samae Koskinen näkee kouvolalaisissa paljon samaa kuin riihimäkeläisissä.
Samae Koskinen näkee kouvolalaisissa paljon samaa kuin riihimäkeläisissä.

Muusikko Samae Koskinen, mistä juontuu taiteilijanimi Samae?

— Sain nimen teini-ikäisen ystäväni pakistanilaiselta serkulta. Halusimme perustaa kaverini kanssa bändin, mutta emme ikinä päässeet sinne saakka. Kun sitten tein ensimmäisen levyni, päätin kunnioittaa ystävyyttämme ja käytin tätä nimeä. Ajatus oli, että kun meitä haastatellaan Englannissa NME-lehteen, Samae Koskinen on paljon siistimpi nimi kuin Sami Koskinen. Tämä tapahtui siis joskus vuonna 1999.

Miten riihimäkeläisnuoresta tuli muusikko?

— Ajauduin ihan sattumalta siihen, että tästä tuli ammattimaista. Veikkaan, että se tapahtui 7—8 vuotta sitten, kun aloin tehdä kaikki tekstitkin suomen kielellä. Sitä ennen en ollut koskaan sanoittanut suomeksi vaan englanniksi. Luulen, että tämän vaihdoksen jälkeen tästä tuli ammatti.

Millainen esitys Kuusankosken Taideruukissa kuullaan viikonloppuna?

— Se on soolokonsertti, jossain laulan omia laulujani yksin kitaran säestyksellä. Monet sanovat, että se on paras tapa kuunnella meikäläisen musiikkia, koska siinä tekstit ja biisit tulevat kaikkein parhaiten esille.

Mitä Kouvolasta tulee ensimmäisenä mieleen?

— Otan riskin ja sanon sanan Kouvostoliitto. Ymmärrän tosi hyvin sen tuskan, koska olen itse Riihimäeltä. Sillä on helvetin negatiivinen maine, ja riihimäkeläiset pistävät sitä itsekin usein alas kaksin käsin. Muutamat kouvolalaiset tuttuni tekevät ihan sitä samaa. Ymmärrän tämän tuskan monelta kantilta, mutta mitä minä Kouvolasta muistan, niin siellä oli helvetin hauskaa, kun oltiin siellä soittamassa.

Julkaisit kesän korvilla kesäbiisin Aurinko, ystävä ja kaljaa. Oliko ajoitus kohdallaan?

— Tein biisin vuosi sitten, mutta julkaisuajankohta oli täysin opportunistinen. Ajoitus meni kohdalleen. Vastaanotto radiossa oli hyvä. Konserteissa on näkynyt se, että ihmiset tunnistavat biisin ja ilakoivat sen tahdissa.

Onko kesä jo tältä vuodelta ohi?

— Kysymys kuuluu, onko sitä ollutkaan? En ole päässyt edes uimaan. Mitä olen säätiedotuksia seurannut, niin se alkaa vedellä niin sanotusti viimeisiään, ikävä kyllä. En usko, että tässä enää hellehommiin päästään.

Mikä Suomen kesässä oli tänä vuonna parasta?

— Sain muutaman tukahduttavan hellehetken, kun istuin pihalla ja otin auringon energiaa sisuksiini. Se valohan se juttu on. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä rajummalta tuo pimeys tuntuu. Minua hirvittää jo etukäteen, että duuniin mennessä on pimeää. Ja kun tulee duunista, on pimeää.

Tarvitaanko Suomessa kesäbiisejä?

— Kesäbiisit kertovat eniten Suomen kansan älyttömästä arvostuksesta niitä muutamaa kuukautta kohtaan, kun keli on vähän erilainen. Kesällä koko kansan ajatusmalli on erilainen. Ihmiset ovat ylipäätään paremmalla tuulella. Kyllä silloin tarvitaan erilaiset fiilikset myös musiikin saralla.

Vaikuttaako vuodenaika siihen, millaista musiikkia teet?

— Luulen, että pimeys inspiroi tekemään valoisampia biisejä. Eikö se ole aina niin, että siitä puhe mistä puute. Jos on säkissä jonkin aikaa, rupeaa tekee mieli jotain kaunista.

Kuunteletko itse erilaista musiikkia eri vuodenaikoina?

— Ei se oikeastaan vaikuta. Haen koko ajan energiaa. Kuuntelen paljon heviä ja hard core punkia, että pysyisin hereillä. Lapsiperheen isä tarvitsee poweria muualtakin kuin vitamiineista.

Millaista musiikkia emme missään tapauksessa kuule Taideruukin Pato-klubilla?

— Siellä ei kuulla vihaista musiikkia. Olen tehnyt sellaisen valinnan, että pyrin tiettyyn kauneuteen siinä mitä teen. Ei konsertissani ketään dissatakaan. Eikä siellä hirveästi mitään rytmejä kuulla, koska esiinnyn yksin.

Samae Koskinen laulaa ja soittaa kitaraa Pato-klubilla (Kyminväylä 2, Kuusankoski) 27.8. kello 18.

Samae Koskinen, 38

Syntynyt Riihimäellä 1978.

Asuu Helsingin Laajasalossa.

Suomenkielisen popmusiikin lauluntekijä.

Julkaissut 5 sooloalbumia vuosina 2006—2015.

Julkaisi keväällä kesähitin Aurinko, ystävä ja kaljaa.

Matti Tieaho