Tangomusikaali Satumaa saa ensi-iltansa viikon kuluttua lauantaina Kouvolan teatterissa — Unto Monosena nähdään Jussi Puhakka

25.8.2017 19:20
Kuva: Moises Garibay
Jussi Puhakka (edessä) valittiin Unto Monosen rooliin koe-esiintymisen kautta. Ohjaaja Tiina Luhtaniemi näki hänessä vaadittavaa herkkyyttä.
Jussi Puhakka (edessä) valittiin Unto Monosen rooliin koe-esiintymisen kautta. Ohjaaja Tiina Luhtaniemi näki hänessä vaadittavaa herkkyyttä.

Säveltäjä Unto Monosen elämästä kertova tangomusikaali Satumaa saa viikon kuluttua ensi-iltansa Kouvolan teatterissa.

Se on teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemen esikoisohjaus Kouvolassa.

Luhtaniemi korostaa, ettei ole rakentamassa 37-vuotiaana kuolleesta Unto Monosesta taiteilijakuvaa, vaan on kertomassa tarinaa miehestä, joka oli poikkeuksellisen herkkä säveltäjämestari ja muusikko. Esimerkiksi Monosen alkoholinkäyttöön suhtaudutaan musikaalissa faktana, mutta sillä ei mässäillä.

Luhtaniemelle on välittynyt kuva Monosesta hiukan ujon oloisena miehenä, joka oli yhteydessä maailmaan ja tunteisiin musiikillaan.

— Mononen viesti musiikin avulla — ja syvästi viestikin, hän sanoo.

Luhtaniemi näkee Satumaan myös rakkaustarinana.

Jussi Puhakka Unto Monosena

Satumaan ovat kirjoittaneet Danny- ja Olavi Virta -musikaalien luoja Heikki Paavilainen ja Miljoonasateen keulakuvana tunnetuksi tullut Heikki Salo.

Monosta näyttelee vierailija Jussi Puhakka ja hänen vaimoaan Hilkkaa Kouvolan teatterin näyttelijä Satu Taalikainen. Äitinä nähdään kotkalainen Johanna Heimonen ja tyttärenä oman talon näyttelijä Emma-Sofia Hautala.

Jussi Puhakka on aikaisemmin näytellyt muun muassa Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa, elokuvissa 21 tapaa pilata avioliitto ja Ganes sekä tv-sarjoissa Ex-onnelliset ja Kimmo.

Muissa rooleissa nähdään Petteri Hautala, Panu Poutanen, Raimo Räty, Jaana Raski, Hannele Laaksonen ja Rebecca Viitala. Mukana on myös iso avustajajoukko.

Suuri rooli on myös kapellimestari Iikka Kahrilla, joka on sovittanut kaikki esityksen musiikkinumerot. Hän myös johtaa liveorkesteria ja on säveltänyt esitykseen yhden tangon.

Oman talon osaaminen käyttöön

Ohjaaja on halunnut hyödyntää produktiossa oman talon ja oman kaupungin osaamista.

Siksi Kouvolan teatterin valosuunnittelijana aikaisemmin kunnostautunut Esa Kurri näyttää nyt ensimmäisen kerran kyntensä myös lavastajana.

Myös koreografi, kouvolalaisen tanssikoulun Studio Dance Pitin yrittäjä Riikka-Liisa Hannikainen on ottanut entistä suuremman haasteen vastaan. Hän on aikaisemmin tehnyt koreografiat Kouvolan teatterissa nähtyyn dokumenttiteatteriesitykseen Työtä päin!, mutta ei koskaan musikaaliin.

Satumaa on herättänyt kiinnostusta ennakkoon. Syksyn 30 esityksen lipuista noin 7000 on jo varattu.

— Se on 70 prosenttia kaikista syksyn lipuista, kertoo talouspäällikkö Mervi Ihalainen.

Yhtä suurta kiinnostusta ennakkoon on herättänyt viimeksi neljän vuoden takainen Katri Helena -musikaali.

Viimeksi neljän vuoden takainen Katri Helena -musikaali on herättänyt yhtä suurta kiinnostusta ennakkoon. Satumaan esitykset jatkuvat kevätkaudella.

Satumaa-tangomusikaalin ensi-ilta on 2. syyskuuta kello 18 Kouvolan teatterin suurella näyttämöllä.

Katariina Hakaniemi