Iitti Hockey räväytti kolmosdivisioonassa kovia nimiä pöytään — Jan Latvala ja Toni Koivunen valmennukseen, Teemu Rinkinen hyökkäykseen

26.8.2017 11:26
Kuva: AOP/Matti Raivio
Jan Latvala on jääkiekon SM-liigan kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen. Hän pelasi huikeat 1230 runkosarjaottelua.
Jan Latvala on jääkiekon SM-liigan kaikkien aikojen ottelutilaston ykkönen. Hän pelasi huikeat 1230 runkosarjaottelua.

Kolmatta kauttaan jääkiekon Kymi-Saimaan alueen 3. divisioonassa aloittava Iitti Hockey teki säväyttävät sopimukset valmennusosastolle.

Suomen korkeimmalla sarjatasolla 1230 runkosarja- ja 106 pudotuspeliottelua pelannut Jan Latvala, 45, on iittiläisseuran uusi valmentaja. Apulaisekseen hän saa Toni Koivusen, 45, jolle Liigan runkosarjamatseja kertyi 810 ja playoff-pelejä 55.

Kertarysäyksellä valtakunnallista lätkämielenkiintoa herättävän Iitti Hockeyn paketin täydentää Teemu Rinkinen, 30. Kahtena viime kautena Saksan DEL2-liigassa kiekkoillut hyökkääjä on päättänyt pelata tulevana talvena iittiläisseurassa. Latvala ja Rinkinen olivat joukkuekavereina Lahden Pelicansin keväällä 2012 SM-hopeaa saavuttaneessa miehistössä.

Liigassa 280 runkosarjaottelussa esiintynyt Rinkinen muistetaan KooKoosta, jossa laitahyökkääjä voitti Mestiksen maalipörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä kaudella 2014—15.

Puheenjohtaja Dahl houkutteli töissä takaisin kiekkoiluun

JYPin kasvatti Latvala lopetti upean pelaajauransa keväällä 2016. Hän on ykkönen Liigan kaikkien aikojen ottelutilastossa.

Ammatikseen vuodesta 1992 jääkiekkoa pelannut Latvala aloitti peliuransa jälkeen työt samassa valaistus-, kiinteistö- ja aurinkoenergiaratkaisuja tarjoavassa yrityksessä, jossa työskentelee Iitti Hockeyn puheenjohtaja Mika Dahl.

— Lade (Latvala) halusi ensin ottaa vähän etäisyyttä kiekkoiluun, mutta tänä vuonna kesälomien jälkeen kyselin häneltä, josko olisi aika liittyä takaisin jääkiekkoperheeseen. Koivusen Bobi tuli sitten oma-aloitteisesti mukaan Laden kaveriksi, Dahl taustoittaa viidenneksi korkeimmalle sarjatasolle poikkeuksellisen nimekkään valmennuskaksikon löytämistä.

— Yli 2000 liigapeliä kolmosdivarin valmennuksessa. Voin sanoa, että eihän tällaista toteudu missään muualla, Dahl lisää tippaakaan itsekehun haisematta.

Dahl itse on ollut jääkiekkoilussa mukana 35 vuotta. Lajipiireistä on luonnollisesti saanut vuosien aikana lukuisia tuttuja.

— Lisäksi kun on tullut liike-elämässä pyörittyä, niin kontakteja on päässyt syntymään.

”Kakkosdivari saattaisi olla Iitissä se juttu”

Iitti Hockeyn taustat ovat Dahlin mukaan erittäin hyvässä kunnossa sarjatasoon nähden. Latvala—Koivunen—Rinkinen-kolmion tulon varmistuttua seura aikoo luontevasti tavoitella sarjanousua 2. divisioonaan.

— Kakkosdivari saattaisi olla Iitissä se juttu. En tiedä, kannattaako sitä ylemmäs yrittää, sillä se vaatisi taas entistä enemmän rahaa, Dahl tuumii.

Dahl kertoo, että Iitti Hockeyssa pyöritetään kolmosdivisioonalätkää budjetilla, joka liikkuu 20 000—30 000 euron haminoissa.

— Emme me erotu massasta, kun vertaillaan joukkueiden budjetteja tällä sarjatasolla.

Kuva: Lumikki Haaja
KooKoossa pelatessaan Teemu Rinkinen voitti Mestiksen maalipörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä kaudella 2014—15.
KooKoossa pelatessaan Teemu Rinkinen voitti Mestiksen maalipörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä kaudella 2014—15.

Kausalassa paloaseman ja Ravilinnan läheisyydessä sijaitseva Iitin jäähalli otettiin käyttöön alkuvuodesta 2013. Iitti Hockey perustettiin 2014. Sitä ennen Iitin Pyrintö pelasi 3. divisioonaa teko- ja luonnonjäällä.

— Ajatus on koko ajan ollut, että Kouvolan ja Lahden välissä maaseudulla olisi myös jotain kiekkotoimintaa. Joukkueen runkopelaajat tulevat Kouvolan alueelta ja ovat 24—25-vuotiaita.

Dahl sanoo, että liigakonkarien mukana joukkueen toiminnassa tapahtuu radikaali muutos ja toivoo, että se heijastuu kasvuna seuran junioripuolella.

— Meillä on 60—70 junnua, mikä on kunnan asukaslukuun suhteutettuna hyvä määrä. Täytyy nostaa hattua lasten vanhemmille, jotka jaksavat toimintaa pyörittää.

Tapio Ahlroth