Elokuva

Arvio: Punaniskat ryöstöretkellä

1.9.2017 4:00
Kuva: Claudette Barius
Daniel Craigin (keskellä) näyttelemä räjähde-ekspertti auttaa Loganin veljeksiä (Adam Driver ja Channing Tatum) kuuluisan moottoriradan ryöstössä.
Daniel Craigin (keskellä) näyttelemä räjähde-ekspertti auttaa Loganin veljeksiä (Adam Driver ja Channing Tatum) kuuluisan moottoriradan ryöstössä.

Elokuvien tekemisestä vetäytynyt Steven Soderbergh on palannut. Loistavan The Knick -sarjan kaikki 20 jaksoa ohjannut tekijä ei ole päässyt laiskistumaan eläkkeelläkään.

Perustyyppejä vastaan irrottelevan näyttelijäjoukon vaihtelevat roolisuoritukset johtavat usein tyylin hoippumisiin.

Elokuvan tekemistä usein ryöstön suunnitteluun ja toteuttamiseen verranut ohjaaja vastasi menestyneestä Ocean’s-trilogiasta.

Vaikka uusi Logan Lucky on taas kuvaus keikan tekemisestä, ovat erot George Clooneyn luotsaamaan svengijengiin selvät: Ocean’s-elokuvien tavaramerkiksi muodostunutta zoomia ei käytetä laisinkaan, ja luksuksen on korvannut rappioromanttinen americana.

Nyt ollaan Yhdysvaltojen syvässä etelässä, NASCAR-autourheilun sydänmailla. Ryöstöjoukkokaan ei koostu ihan kaikista terävimmistä rikollisista.

Jimmy (Channing Tatum) ja Clyde Logan (Adam Driver) ovat epäonniset veljekset, joilla mikään ei ole mennyt putkeen. Tiukasti tarvittavaa käteistä olisi valtavasti kuuluisan Charlotte Motor Speedwayn uumenissa.

Sopivasti nimetty Joe Bang (Daniel Craig) tuntee räjähteet, joilla holviin pääsisi. Valitettavasti hän istuu lukkojen takana.

Mainiot Channing ja Driver ovat rakastettavia idiootteja. Näiden pikkusiskoa näyttelevä Riley Keough tasapainottaa hahmojen ÄO:ta terävällä kielellään.

James Bondia esittänyt Craig nähdään aivan uudenlaisessa valossa, vahvaa aksenttia vääntävänä panostajana. Roolituksissa on myös huteja: Seth MacFarlanen ylilyöty hahmo on toisinaan aivan kuin väärässä elokuvassa.

Perustyyppejä vastaan irrottelevan näyttelijäjoukon vaihtelevat roolisuoritukset johtavat usein tyylin hoippumisiin. Käsikirjoitus on kuitenkin nokkela, ja Soderbergh muistaa yhä kuinka tehdä svengaava jälkeä. |

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Rytmikäs ja vapautunut rikoskomedia.

Huonoa: Epätasaisuuksia roolisuorituksissa.

Erityistä: Muiden elokuviensa tapaan Soderbergh vastaa myös elokuvan kuvaajan ja leikkaajan töistä salanimillä Peter Andrews ja Mary Ann Bernard. Hän toimii usein myös 1. kameraoperaattorina.