Voiko napanuoraa koskaan katkaista? — kouvolalainen taiteilija ja isoäiti Leila Kosonen antaa virkkuukoukun käteen ja pohtii vanhempien roolimalleja

1.9.2017 8:30 | Päivitetty: 1.9.2017 9:54
Kuva: Jussi Lopperi
Leila Kososen näyttely koostuu maalauksista, tekstiilitöistä ja sekatekniikkateoksista.
Leila Kososen näyttely koostuu maalauksista, tekstiilitöistä ja sekatekniikkateoksista.
Leila Kososen näyttelyssä yleisö pääsee halutessaan virkkaamaan napanuoraa.

Nyt saa osallistua!

Leila Kososen näyttely Kuusankosken Taideruukin Galleria Padossa tarjoaa kävijän käteen virkkuukoukkua.

Kososen tytär sai keväällä toisen lapsensa. Isovanhemmuudesta syntyi ajatus: Miten tavat ja sanat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Miten tietämättämme toistamme vanhempiemme roolimalleja, vaikka olemme niitä joskus myös inhonneet.

— Napanuoraa ei voi koskaan katkaista, Kosonen sanoo.

Hän käsitteli teemaa jo edellisessä Taideruukin-näyttelyssään vuonna 2015.

Yleisö saa jättää jälkensä uuteen Napanuora-näyttelyyn virkkamalla korissa olevasta kerästä nauhaa kiertämään näyttelytilaa. Kosonen saattaa hyödyntää syntynyttä nauhaa seuraavassa näyttelyssään.

Hän huomauttaa, että napanuorasuhde voi syntyä myös paikkaan, niin tärkeään, että sitä ei halua koskaan menettää. Toisaalta napanuora voi merkitä myös ikäviä asioita. Esimerkiksi sotatraumat vaikuttavat myös tuleviin sukupolviin.

Teatteripuvuista tuli hahmoja

Kosonen on Kouvolan taideseuran jäsen ja leipätyökseen Kouvolan teatterin puvustomestari. Nyt hän on ottanut puvut ensimmäistä kertaa osaksi taidenäyttelyään.

— Halusin luoda vaatteelle uuden tehtävän. Mekko ei ole enää mekko vaan hahmo, hän sanoo.

Puvut roikkuvat katosta, ja ne ovat saaneet sisälleen valaistuksen.

— Olin aikoinaan töissä Vaasan kaupunginteatterissa, josta tarttui mukaan ihana, punainen mekko. Yhden hääpuvun lahjoitti Kouvolaan Kotkan kaupunginteatteri. Lisäksi olen kutonut muutaman pienen hahmon.

Kierrätys on sydämen asia. Kouvolan teatterin mainosbanderolleista on syntynyt paksua napanuoraa. Piiri pieni pyörii -teoksen elementtejä ovat sateenvarjo ja taiteilijan lapsuuden lelut. Monen maalauksen pohjana on vanha rullaverho.

Leila Kososen näyttely Napanuora Taideruukin Galleria Padossa 3.9.—24.9. Avajaiset 3.9. kello 12.
Otsikkoa päivitetty kello 9:54

Tiina Aho