Nyt kiinnostavat siivous, suolisto ja selfhelp — lue tästä, millaista tietokirjallisuutta kolme tunnettua kouvolalaista lukee

2.9.2017 20:02
Kuva: AOP
Tietokirjallisuutta on lähes kaikki muu paitsi kaunokirjallisuus.
Tietokirjallisuutta on lähes kaikki muu paitsi kaunokirjallisuus.

Tietokirjallisuutta hallitsee tällä hetkellä kolme ässää. Ne ovat siivous, suolisto ja selfhelp. Selfhelp-teoksilla tarkoitetaan erilaisia elämäntaito-oppaita.

Myös Suomeen ja sen historiaan liittyviä teoksia on itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna ilmestynyt runsaasti.

— Mannerheimista ilmestyi ainakin viisi teosta. Minulle tämä valtava elämäkertojen ja henkilökuvien tulva oli yllätys, sanoo Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Suomessa tietokirjoja julkaistaan vuodessa noin 6 000. Se on Pietiäisen mukaan valtava määrä ja kertoo sitä, että ihmisillä on halu julkaista ja halu sanoa.

— Keskimyynnit ovat olleet laskussa, mutta kyllä kiinnostava, suurelle yleisölle tarkoitettu tietokirja myy edelleen hyvin.

Internet ei Pietiäisen mukaan enää nakerra tietokirjan asemaa.

— Koska internet on sekava tiedon ja valheen valtameri, tietokirjailijoilla on uusi missio. He voivat olla oman aikamme kompasseja, tekijöitä, jotka jäsentävät tietoa pätevällä tavalla päättäjien ja kansalaisten käyttöön. Siksi tiedon tarve ei vähene vaan kasvaa.

Rajatieto ja astrologia jäävät ulkopuolelle

Pietiäisen mukaan englanninkielinen Non-Fiction on hyvä määritelmä tietokirjallisuudelle. Määritelmän mukaan tietokirjallisuuteen kuuluu kaikki muu paitsi kaunokirjallisuus.

— Ei kuitenkaan esoteeriset teokset, rajatieto ja astrologia.

Tietokirjallisuuden lajeja on siis kymmeniä. Niitä ovat muun muassa oppimateriaalit, oppaat, tutkimuskirjallisuus ja lasten tietokirjallisuus. Näillä puolestaan on omat alalajinsa.

Esimerkiksi yleisen tietokirjallisuuden alle kuuluvat tieto- ja tiedekirjat, historiateokset, luontokirjat, matkakirjat, elämäkerrat, taidekirjat, kuvateokset, reportaasit ja e-kirjat.

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista Tietokirja.fi-tapahtumaa. Se huipentuu tänään sunnuntaina Lue tietokirjaa! -päivään.

Kysymyksiä kolmelle kouvolalaiselle

1. Millaisia tietokirjoja luet?

2. Minkä tietokirjan luit viimeksi?

3. Mitä tietokirjaa suosittelet muille?

4. Millainen tietokirja sinulta jää kesken?

5. Mikä tietokirja on vielä tekemättä tai lukematta?

Kuva: Noora Pitkänen
Tuomas Kukkonen.
Tuomas Kukkonen.

Tuomas Kukkonen, 35, Kaslink Foods Oy:n toimitusjohtaja

1. Aloin haalia tietokirjoja 15-vuotiaana, jonka jälkeen olen lukenut kaikkea luonnontieteistä tähtitieteeseen sekä fysiikkaan, kemiaan, filosofiaan ja historiaan. Nyt luen norjalaisesta hotelliyrittäjästä Petter Stordalenista kertovaa kirjaa sekä Kari Enqvistin teosta Valo ja varjo.

2. Kari Enqvistin Monimutkaisuus-kirjan, varmaan viidettä kertaa. Kuten kirjan nimi kertoo, se vaatii useamman lukukerran.

3. Suosittelen Kari Enqvistin ja Esko Valtaojan kaikkia teoksia.

4. Sellainen, jonka sisältö perustuu uskomuksiin ja kirjoittajan omiin näkemyksiin. Faktatiedon pitää olla perusteltua, muuten kirja joutaa mappi ö:hön.

5. Olen miettinyt kirjan kirjoittamista itse, mutta se on sikäli turhaa, että Enqvist ja Valtaoja ovat jo kirjoittaneet kaiken. Kansantajuisia kirjoja fysiikan ja biologian alalta voisi olla enemmän. Kirja pitäisi ymmärtää ilman korkeakoulututkintoa.

Kuva: Jussi Lopperi
Eero Pitkänen.
Eero Pitkänen.

Eero Pitkänen, 42, erityisluokanopettaja ja KPL:n edustusjoukkueen valmentaja kauden loppuun

1. Valmentamiseen ja oppimiseen liittyvää tieteellistä tekstiä tulee kahlattua läpi netistä, kirjoista ja lehdistä. Liikunta ja tiede -lehti kuuluu luettavien joukkoon.

2. Huippu-urheiluvalmennus (Mero ym.). Sain ideoita voimaharjoitteluun, kuormitukseen ja palautumiseen. Lisäksi kirjassa oli hyvää tietoa psyykkisestä valmennuksesta ja taitoharjoittelusta.

3. Daniel Kahnemanin Ajattelu nopeasti ja hitaasti. Kirja kuvaa, miten helposti intuitiivinen puoli ohjaa mieltä ja ajattelua. Kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta erityisesti koskien omaa päätöksentekoa. Minulle sitä suositteli Kouvojen ex-valmentaja Pieti Poikola.

4. Varmaan joku sellainen, joka ei liity omaan alaan. Tai sellainen, jossa ei ole lainkaan käytännön esimerkkejä.

5. Pesäpallon taitoharjoittelusta ei ole vieläkään tieteellistä opusta.

Kuva: Sara Danielsbacka
Emma-Sofia Hautala.
Emma-Sofia Hautala.

Emma-Sofia Hautala, 26, Kouvolan teatterin näyttelijä

1. Hyvin erilaisia, ja usein ne liittyvät työhöni. Myös kuvataide kiinnostaa. Etsin usein tietoa myös netistä, varsinkin, jos ei ole tarvetta syventyä johonkin aiheeseen perusteellisesti.

2. Luen juuri nyt Meret-nimistä suomalaista tietokirjaa. Aihe kiinnostaa siksi, että kirjoitan parhaillaan proosateosta ja etsin siihen tietoa meristä. Koen, että tietokirjat ruokkivat luovaa puoltani.

3. Kieślowski on Kieślowski on hieno kirja jos elokuvat, etenkin taide-elokuvat, kiinnostavat. Se avasi minulle hänen ajatuksiaan elokuvaohjaajana.

4. Suurin osa jää kesken, jos rehellinen olen. Otan niistä yleensä irti sen, minkä tarvitsen. Selailen, mutta en lue loppuun.

5. Nyt ei tule mieleen yhtään, sillä lukemattomien kirjojen lista on tällä hetkellä niin pitkä.

Katariina Hakaniemi