Jouko Leppänen ehdottaa Kouvolalle nimenmuutosta — Kaupunginjohtaja Toikka: "On hyvä herättää keskustelua, kokevatko kaikki Kouvolan omakseen"

4.9.2017 16:31 | Päivitetty: 4.9.2017 16:52
Kuva: Jussi Lopperi
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen(kok.) kertoo kuulevansa kritiikkiä Kouvolan nimeä kohtaan kaupungin eri osissa liikkuessaan. Kuva on otettu kesäkuussa 2017.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen(kok.) kertoo kuulevansa kritiikkiä Kouvolan nimeä kohtaan kaupungin eri osissa liikkuessaan. Kuva on otettu kesäkuussa 2017.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jouko Leppäsen (kok.) mielestä Kouvolan nimi pitäisi vaihtaa. Hän ehdottaa uudeksi nimeksi Porukkaa.

 Sen jälkeen teidän lehtenne nimi olisi Porukan Sanomat. Marita Toikka

Kouvolan Sanomien lukijakirjoituksessaan Leppänen kertoo yhä kuulevansa paljon nurinaa siitä, että kuuden kunnan liitoskaupungin nimeksi tuli Kouvola.

— Kirjoituksen taustalla on sellainen tilanne, että liikkuessani eri puolilla kaupunkia tämä nimiasia tulee yhtenään esiin. Täytyy sanoa, että olen asiasta vähän samaa mieltä.

 

Kaupunginjohtaja: "Nimeä tärkeämpää olisi saada ihmiset kokemaan kaupunki omakseen"

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ottaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jouko Leppäsen (kok.) ehdotuksen vastaan mielenkiinnolla. Toikan mukaan avaus herättää varmasti paljon keskustelua, mitä hän pitää hyvänä.
— Meillä oli aamulla puheenjohtajatapaaminen, eikä Leppänen asiasta maininnut silloin mitään. Kyllähän se ajatuksena kuulostaa hauskalta. Jos tässä olisikin Porukan johtaja, Toikka toteaa ja naurahtaa.

Toikan mukaan on hyvä herättää keskustelua siitä, kokevatko kaikki kuntalaiset Kouvolan omakseen. Kaupunginjohtajan mukaan on eri asia, mikäli se saavutetaan nimeä vaihtamalla.
— Kommentteja Kouvolan nimestä kuulee silloin tällöin, muttei mitenkään paljoa. Nimeä tärkeämpää olisi saada ihmiset kokemaan kaupunki omakseen.
Toikan mukaan Kouvolan nimi on vakiintunut ja sillä on oma brändi-arvonsa. Nimen muuttaminen olisi pitkä ja kallis prosessi, jolla on vaikutuksia moniin eri tahoihin.
— Sen jälkeen teidän lehtenne nimi olisi Porukan Sanomat.

”Helminen: Hoidetaan asiat niin, että ihmiset kokevat heistä välitettävän"

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) oli mukana synnyttämässä uutta Kouvolaa kymmenen vuotta sitten. Helminen itse ei ollut tuolloin Kouvola-nimen kannalla. Hänen mielestään Kymi olisi ollut parempi ja tehokkaampi nimi Kymenlaakson suurimmalle kaupungille.
Leppäsen kirjoitusta Helminen kehuu hyväksi kannanotoksi. Ajatusta nimenvaihdosta Helminen ei kuitenkaan sellaisenaan sulata.
— Tässä on jo kymmenen vuotta menty Kouvolana. En lähtisi sitä äkkiseltään poliittisin päätöksin muuttamaan. Ennemmin hoidetaan asiat niin, että ihmiset kokevat heistä välitettävän Kouvolassa. Sillä luodaan yhtenäisyyttä, Helminen kertoo.

Helmisellä ei kuitenkaan olisi nimiasiassa mitään neuvoa-antavaa kansanäänestystä vastaan. Kouvolassa liikkuessaan Helminen törmää enää harvoin ihmisiin, joita nimiasia kaihertaa.
— Ehkä se eniten harmittaa heitä, jotka tiesivät siitä, että nimi oli tarkoitus vaihtaa.  

”Mietin pitkään ennen kuin lähetin”

Leppänen kertoo pohjaavansa ehdotuksensa useisiin kartalta jo entuudestaan löytyviin samanpäätteisiin paikannimiin.

— Suomessa on esimerkiksi Kurikka ja Sapokka, joten Porukka kuulostaa päätteensä takia kaupungin nimeltä. Lisäksi sillä on hauska merkitys, joka varmasti herättäisi huomiota laajemminkin.

Leppänen tosin sanoo epäilevänsä, ettei ehdotus mene läpi.

— Olisi silti mielenkiintoista tehdä tästä pieni kansanäänestys. Sitten tiedettäisiin, mitä mieltä ihmiset ovat tällaisesta todella rohkeasta ajatuksesta.

Kysymys siitä, onko näin monta vuotta uuden kaupungin muodostamisen ja nimeämisen jälkeen tarvetta kajota jo vakiintuneeseen nimeen, saa Leppäsen mietteliääksi.

— Nimi on kieltämättä vakiintunut. Minulle se kelpaa hyvin.

Hän kertoo pohtineensa ajatuksen julkisuuteen tuomista hyvin tarkkaan.

— Hahmottelin kirjoitustani nelisen tuntia, ja mietin pitkään ennen kuin lähetin sen.

Hän haluaa korostaa, että haluaisi ”kansanäänestyksenomaisesti” kuulla kaupunkilaisten mielipiteitä ajatuksesta.

— Tämä on rohkea henkilökohtainen idea. Kiinnostaa nähdä, millaisia mielipiteitä asiasta herää.

Mitä mieltä olet Jouko Leppäsen ehdotuksesta? Pitäisikö kaupungin nimi vaihtaa? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä.

Tässä Jouko Leppäsen mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan:

Lukijalta: Kouvolan uudeksi nimeksi Porukka

Kun liikun paljon turuilla ja toreilla, ja töissänikin ja kaupungin tehtävissä tapaan paljon ihmisiä, tulee monesti edelleen esille sama ongelma: ihmiset nurisevat siitä, että tämän monen kunnan yhteenliittymästä syntyneen kaupungin nimeksi tuli Kouvola.

Nykyinen kaupunkimmehan tosiaan syntyi siten, että sen muodostavat kunnat ja kaupungit purettiin, ja muodostettiin uusi kaupunki, jonka nimeksi tuli Kouvola. Ei siis siten, että entiseen Kouvolaan olisi liitetty muut kunnat ja kaupungit, jolloin nimi Kouvola olisi ollut itsestäänselvyys.

Monet ihmiset ajattelevat, että parempi nimi olisi ollut esimerkiksi Valkeala, joka on koko alueen vanha emäpitäjä, tai sitten Kymi, Kymijoki tai Kymenkoski – tämä aikoinaan Anjalankoskeksi nimetyn kaupungin syntyprosessin mukaan. Kaikki nämä nimet olisivat ehkä kuitenkin olleet kömpelöitä, tai sitten niihin kaikki – muuallakin kuin Valkealassa asuvat) – eivät kuitenkaan olisi voineet suostua.

Kouvola-nimi tälle liittymäkaupungillemme on joka tapauksessa pikkaisen ongelmallinen. Sen olen toistuvasti havainnut. Se edelleen herättää monesti närää keskustan ulkopuolisissa kaupunginosissa. Sitten se aiheuttaa vähän sekavuuttakin, kun ei aina tiedä milloin puhutaan "vanhasta" ja milloin "uudesta" Kouvolasta.

Tästä syystä ehdotankin, että vaihdetaan rohkeasti kaupunkimme nimi. Uusi nimi olisi "Porukka". Tämä nimi olisi tarpeeksi persoonallinen ja rento herättääkseen laajempaakin huomiota. Kaikki nykyisen suur-Kouvolan asukkaat voisivat hyvin tuntea kuuluvansa Porukkaan ja tänne Porukkaan olisi helppo, rento ja mukava muuttaa muualtakin Suomesta.

Ja oltaisiin kaikki hyvässä Porukassa ja puhallettaisiin yhteen hiileen.

Muutettaisiinko nyt Porukkaan.

Jouko Leppänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.), Kouvola

Jyri Turunen, Niko Kaartinen