Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen ehdottaa Kouvolalle nimenmuutosta — haluaisitko asua Porukassa?

4.9.2017 11:59
Kuva: Jussi Lopperi
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen kertoo kuulevansa kritiikkiä Kouvolan nimeä kohtaan kaupungin eri osissa liikkuessaan. Kuva on otettu kesäkuussa 2017.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen kertoo kuulevansa kritiikkiä Kouvolan nimeä kohtaan kaupungin eri osissa liikkuessaan. Kuva on otettu kesäkuussa 2017.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Jouko Leppäsen mielestä Kouvolan nimi pitäisi vaihtaa. Hän ehdottaa uudeksi nimeksi Porukkaa.

Kouvolan Sanomien lukijakirjoituksessaan Leppänen kertoo yhä kuulevansa paljon nurinaa siitä, että kuuden kunnan liitoskaupungin nimeksi tuli Kouvola.

— Kirjoituksen taustalla on sellainen tilanne, että liikkuessani eri puolilla kaupunkia tämä nimiasia tulee yhtenään esiin. Täytyy sanoa, että olen asiasta vähän samaa mieltä.

Leppänen kertoo pohjaavansa ehdotuksensa useisiin kartalta jo entuudestaan löytyviin samanpäätteisiin paikannimiin.

— Suomessa on esimerkiksi Kurikka ja Sapokka, joten Porukka kuulostaa päätteensä takia kaupungin nimeltä. Lisäksi sillä on hauska merkitys, joka varmasti herättäisi huomiota laajemminkin.

”Mietin pitkään ennen kuin lähetin”

Leppänen tosin sanoo epäilevänsä, ettei ehdotus mene läpi.

— Olisi silti mielenkiintoista tehdä tästä pieni kansanäänestys. Sitten tiedettäisiin, mitä mieltä ihmiset ovat tällaisesta todella rohkeasta ajatuksesta.

Kysymys siitä, onko näin monta vuotta uuden kaupungin muodostamisen ja nimeämisen jälkeen tarvetta kajota jo vakiintuneeseen nimeen, saa Leppäsen mietteliääksi.

— Nimi on kieltämättä vakiintunut. Minulle se kelpaa hyvin.

Hän kertoo pohtineensa ajatuksen julkisuuteen tuomista hyvin tarkkaan.

— Hahmottelin kirjoitustani nelisen tuntia, ja mietin pitkään ennen kuin lähetin sen.

Hän haluaa korostaa, että haluaisi ”kansanäänestyksenomaisesti” kuulla kaupunkilaisten mielipiteitä ajatuksesta.

— Tämä on rohkea henkilökohtainen idea. Kiinnostaa nähdä, millaisia mielipiteitä asiasta herää.

Mitä mieltä olet Jouko Leppäsen ehdotuksesta? Pitäisikö kaupungin nimi vaihtaa? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä.

Tässä Jouko Leppäsen mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan:

Lukijalta: Kouvolan uudeksi nimeksi Porukka

Kun liikun paljon turuilla ja toreilla, ja töissänikin ja kaupungin tehtävissä tapaan paljon ihmisiä, tulee monesti edelleen esille sama ongelma: ihmiset nurisevat siitä, että tämän monen kunnan yhteenliittymästä syntyneen kaupungin nimeksi tuli Kouvola.

Nykyinen kaupunkimmehan tosiaan syntyi siten, että sen muodostavat kunnat ja kaupungit purettiin, ja muodostettiin uusi kaupunki, jonka nimeksi tuli Kouvola. Ei siis siten, että entiseen Kouvolaan olisi liitetty muut kunnat ja kaupungit, jolloin nimi Kouvola olisi ollut itsestäänselvyys.

Monet ihmiset ajattelevat, että parempi nimi olisi ollut esimerkiksi Valkeala, joka on koko alueen vanha emäpitäjä, tai sitten Kymi, Kymijoki tai Kymenkoski – tämä aikoinaan Anjalankoskeksi nimetyn kaupungin syntyprosessin mukaan. Kaikki nämä nimet olisivat ehkä kuitenkin olleet kömpelöitä, tai sitten niihin kaikki – muuallakin kuin Valkealassa asuvat) – eivät kuitenkaan olisi voineet suostua.

Kouvola-nimi tälle liittymäkaupungillemme on joka tapauksessa pikkaisen ongelmallinen. Sen olen toistuvasti havainnut. Se edelleen herättää monesti närää keskustan ulkopuolisissa kaupunginosissa. Sitten se aiheuttaa vähän sekavuuttakin, kun ei aina tiedä milloin puhutaan "vanhasta" ja milloin "uudesta" Kouvolasta.

Tästä syystä ehdotankin, että vaihdetaan rohkeasti kaupunkimme nimi. Uusi nimi olisi "Porukka". Tämä nimi olisi tarpeeksi persoonallinen ja rento herättääkseen laajempaakin huomiota. Kaikki nykyisen suur-Kouvolan asukkaat voisivat hyvin tuntea kuuluvansa Porukkaan ja tänne Porukkaan olisi helppo, rento ja mukava muuttaa muualtakin Suomesta.

Ja oltaisiin kaikki hyvässä Porukassa ja puhallettaisiin yhteen hiileen.

Muutettaisiinko nyt Porukkaan.

Jouko Leppänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.), Kouvola

Jyri Turunen