”Historia on yhtä suurta varjoon jäämistä” — kouvolalainen musiikkiluennoitsija Ari Helander haluaa tuoda näkymättömät taidevaikuttajat näkyviin

5.9.2017 6:30
Kuva: Lukas Pearsall
Kouvolalainen musiikin maisteri, pianisti ja pianonsoiton lehtori Ari Helander on pitänyt Kouvolassa kaikille avoimia musiikkiluentoja vuodesta 2008 lähtien ja luentosarjoja vuodesta 2012 lähtien.
Kouvolalainen musiikin maisteri, pianisti ja pianonsoiton lehtori Ari Helander on pitänyt Kouvolassa kaikille avoimia musiikkiluentoja vuodesta 2008 lähtien ja luentosarjoja vuodesta 2012 lähtien.

Musiikkiluennoitsija Ari Helander haluaa tuoda esille merkittäviä marginaaliin jääneitä ihmisiä.

Yhteen aikaan Suomessa nostettiin kaapin päälle Sibelius, ja muut säveltäjät joutuivat nuolemaan haavojaan.

Ari Helander

— Historia on yhtä suurta varjoon jäämistä. Me tunnemme vain näkyvimmät hahmot ja moni tärkeä vaikuttaja on jäänyt pimentoon, hän sanoo.

Helanderin mukaan yhteen aikaan Suomessa nostettiin kaapin päälle Sibelius, ja muut säveltäjät joutuivat nuolemaan haavojaan.

Monet heistä, jotka ovat jääneet nuolemaan haavojaan, ovat antaneet taiteelle koko elämänsä.

— Minun elämäntehtäväni on antaa heille heidän ansaitsemansa kunnia.

Tänään maanantaina alkavan luentosarjan teemana on satavuotias Suomi. Yksi sarjan luennoista kertoo 1920-luvun unohdetuista modernistisäveltäjistä.

Taiteilijat olivat idealisteja

Sarjan aloitusluento käsittelee Suomen itsenäistymisvuotta 1917 taiteilijoiden silmin.

— Minua on kovasti kiinnostanut, mitä säveltäjät ja muut taiteilijat ovat puuhanneet, kun ympärillä ovat velloneet suuret ja kauhistuttavat voimat. Tavalliset ihmiset yrittivät pitää yllä omaa ammattiaan ja kansakunnan olemassaoloa. Soittajat soittivat, ja välillä ihmeteltiin vallankumousta.

Helander arvelee, että taiteilijat ovat olleet hyvin pitkälle idealisteja. Eino Leino hahmotteli Aurinkolaulussaan ihanneyhteiskuntaa, jossa kukaan ei sortaisi toista. Sittemmin Leinon idealismi sortui.

Yksi aloitusluennon lähdeteoksista on ollut ollut tänä vuonna ilmestynyt Risto Volasen kirja Suomen synty ja kuohuva Eurooppa (Otava).

— Erinomainen teos!

Luennot pääkirjastossa ja sivukirjastoissa

Helander tunnetaan paitsi suosittuna luennoitsijana myös pianistina ja pianonsoiton lehtorina. Jokaisessa luennossa ovat keskeisesti läsnä musiikki, kirjallisuus ja kuvataide. Hän on pitänyt myös luentokonsertteja, mutta uusimmassa luentosarjassa musiikki tulee äänitteiltä.

Tavallisesti Helander valitsee itse luentojensa aiheet. Aloitusluennon aihe tuli poikkeuksellisesti kirjastolta. Poikkeuksellista on sekin, että jokainen luentosarjan osa esitetään tänä syksynä kahdesti, ensin pääkirjastossa, sitten jossakin Kouvolan sivukirjastoista.

Vuosien mittaan Helander kertoo saaneensa paljon ja myönteistä palautetta. Yksi erityisen lämmittävä viesti on päässyt luennoitsijan seinälle. Siinä sanotaan muun muassa näin: ”Luennon lopussa yleisö istui hiljaa aivan tyrmistyneenä, eikä edes oikein osannut lähteä kotiin. Kuuluu sarjaan hyviä elämyksiä.”

Musiikkiluentosarja

Kansa ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä — vuosi 1917 taiteilijoiden silmin. Kouvolan pääkirjastossa 5.9. kello 18.30 ja Elimäen kirjastossa 11.9. kello 18.30.

Muusikot rintamalla 1939—1944. Sotasinfonia ja oopperaa korpien kätköissä. Kouvolan pääkirjastossa 10.10. ja Kuusankosken kirjastossa 16.10.

Sibeliuksen varjossa — 1920-luvun unohdetut modernistisäveltäjät. Kouvolan pääkirjastossa 4.12. ja Myllykosken kirjastossa 11.12.

Luennoille on vapaa pääsy.

Tiina Aho