Nuokkari pääsi Myllykoskella kirjaston kylkeen — vieressä myös ikäihmisille suunnattu hyvinvointiasema

6.9.2017 20:12
Kuva: Katja Juurikko
Monitoimitila syntyi Myllykosken kirjaston tiloihin. Nuokkarissa viihtyivät keskiviikkona 12-vuotiaat Natalie Nyman ja Sonja Hellstén.
Monitoimitila syntyi Myllykosken kirjaston tiloihin. Nuokkarissa viihtyivät keskiviikkona 12-vuotiaat Natalie Nyman ja Sonja Hellstén.

Myllykoskella on avautunut monitoimitila, joka liittää yhteen omatoimikirjaston, nuorisotilan ja ikäihmisten kohtaamispaikan hyvinvointiaseman. Monitoimitila edustaa ajan henkeä tuomalla erilaisia kunnallisia palveluita saman katon alle.

Kouvolan kirjastotoimenjohtaja Selja Kunttu kutsuu tilaratkaisua kustannustehokkaaksi.

— Toisaalta se takaa kävijöille aiempaa monipuolisemmat palvelut.

Kuntun mukaan alueen nuoret viettivät paljon aikaansa kirjastossa jo tätä ennen. Siitä tuli välillä sanomista.

— Pelisäännöt eivät olleet ihan selvät. Nyt meillä ovat täällä sopivat tilat ja koulutettu henkilökunta, jonka kanssa nuoret voivat yhdessä laatia säännöt. Tämä ratkaisu vastaa paremmin kaikkien tarpeisiin.

Nuorisotila nyt keskustassa

Myllykosken nuorisotila oli aiemmin yhteiskoulun vieressä sijaitsevassa entisessä opettajien asuntolassa. 16-vuotias Joni Jalkanen on tyytyväinen uuden nuokkarin sijaintiin.

— Uudet tilat ovat vähän entisiä pienemmät, mutta toisaalta nyt ollaan aivan keskustassa. Täällä jaksavat käydä kaikki. Ja jos innostuu lukemaan, voi mennä helposti kirjastoon, hän sanoo.

Myös 12-vuotiaat Natalie Nyman ja Sonja Hellstén viihtyvät.

— Täällä on kivaa viettää aikaa. Kivoja pelejä on paljon, esimerkiksi biljardi, tytöt sanovat.

Seuraava omatoimikirjasto Korialle

Monitoimitilan keskiviikkoiset avajaiset olivat samalla Myllykosken omatoimikirjaston avajaiset. Tällä viikolla avautui myös Jaalan omatoimikirjasto.

Yli puolella Kouvolan kirjastopisteistä on nyt omatoimimahdollisuus. Tavallisia kirjastoja ovat yhä pääkirjasto sekä Kuusankosken, Korian ja Valkealan kirjastot.

— Koria on tarkoitus muuttaa omatoimikirjastoksi ensi vuonna, Selja Kunttu kertoo.

Hänen mukaansa kirjastossa on painetta kustannussäästöjen hakemiselle ja toisaalta halua kehittää entistä parempia palveluita.

Suomessa on omatoimikirjastobuumi

Kouvolan kaupunki on omatoimikirjastojen perustajana eturintamassa.

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno puhuu suoranaisesta omatoimikirjastobuumista, joka on jatkunut parin viime vuoden ajan. Hänen laskujensa mukaan Suomessa oli vuosi sitten omatoimikirjastoja 52 kunnassa.

— Näitä ei tilastoida, joten minulla ei ole uusinta tietoa. Arvelen kuitenkin, että tällä hetkellä omatoimikirjastoja on ainakin 100. Kaikkiaan kirjastoja on Suomessa noin 750.

Tyypillisesti omatoimikirjasto tarkoittaa sitä, että kirjaston aukioloaikoja on laajennettu alku- ja loppupäästä. On kuitenkin myös kirjastoja, jotka toimivat ainoastaan omatoimiperiaatteella.

Maarnon mielestä omatoimimahdollisuus on kirjastossa myönteinen asia.

— Siis silloin, kun sitä käytetään nimenomaan lisäpalveluna. Tietenkään se ei voi korvata tavallista kirjastoa, jossa henkilökunta on läsnä opastamassa asiakkaita.

Monitoimitila avoinna

Myllykosken kirjasto joka päivä kello 7—20 omatoimikirjastona. Henkilökohtaista palvelua arkisin.

Hyvinvointiasema tiistaisin ja torstaisin kello 13—15.

Nuorisotila maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 14—20 sekä parillisten viikkojen perjantaina kello 14—21.

Tiina Aho