Kuutostien muovinen kummajainen on "yhtä aikaa mauton ja aivan upea" — Luumäen Ufo-kahvilalle olisi jälleen ostaja

7.9.2017 14:26 | Päivitetty: 7.9.2017 21:25
Kuva: Kai Skyttä
Vanha Ufo-kahvila sijaitsee Kouvolasta alle tunnin ajomatkan päässä Luumäellä Jurvalan kylässä, lähellä vanhaa Kuutostien linjaa. Kahvilana toimineen rakennuksen sisällä on vielä kalusteita.
Vanha Ufo-kahvila sijaitsee Kouvolasta alle tunnin ajomatkan päässä Luumäellä Jurvalan kylässä, lähellä vanhaa Kuutostien linjaa. Kahvilana toimineen rakennuksen sisällä on vielä kalusteita.

Keneltä Luumäen Ufo-kahvilan voi oikein ostaa? Tätä kysyi Turkka Koivisto Tampereelta. 

Ufo-kahvila on Luumäellä Jurvalassa sijaitseva Venturo-rakennus, joka on ollut pitkään tyhjillään. 1970-luvulla siinä toimi kahvila, ja se nimettiin Ufoksi. Nyt tamperelainen Koivisto on päättänyt saada sen omakseen. Miksi ihmeessä?

— Venturossa on pala oikeaa 70-lukua. Se on yhtä aikaa mauton ja aivan upea.

Aivan pelkäksi koristeeksi mies ei kuitenkaan ole rakennusta hankkimassa. Hänellä on Retroverkkari-niminen yritys, joka valmistaa retrohenkisiä vaatteita, sellaisia, joita Suomen Trikoo ja Fin Lassie aikoinaan tekivät. Koivisto haaveilee saavansa Venturosta myyntipaikan 70-lukua henkiville tuotteilleen.

Kuva: Turkka Koivisto
Tamperelainen Turkka Koivisto haluaisi saada Luumäen Ufo-kahvilan omakseen. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Tamperelainen Turkka Koivisto haluaisi saada Luumäen Ufo-kahvilan omakseen. Klikkaa kuva suuremmaksi.

— Venturo olisi ylivoimaisesti upein paikka, mistä näitä vaatteita voisi myydä. Se sopisi kuin nyrkki silmään.

70-luvun helmi

Venturo on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1971 suunnittelema muovista valmistettu rakennus. Alkuperäisiä Venturoita valmistettiin Suomessa 19 kappaletta.

Koivisto haluaisi kuljettaa muovisen, huomiota herättävän näköisen rakennuksen Tampereelle.

— Uskon, että sitä tultaisiin katsomaan kauempaakin. Vastaavaa putiikkia ei löydy keneltäkään muulta.

Koivisto tosin kertoo, ettei ole vielä neuvotellut asiasta kenenkään kanssa. Hän kertoo kuulleensa huhuja, että rakennuksen hintapyyntö olisi jopa 80 000 euroa.

— Tuollaiset tähtitieteelliset summat ylittävät minun budjettini. Arvioisin, että rakennuksesta voisi maksaa kunnosta riippuen noin 20 000 euroa.

Kuva: Kai Skyttä
Alkuperäisiä Venturoita valmistettiin vain 19 kappaletta. Luumäen Venturon tarkkaa arvoa on vaikea arvioida.
Alkuperäisiä Venturoita valmistettiin vain 19 kappaletta. Luumäen Venturon tarkkaa arvoa on vaikea arvioida.

Hinta tuottaa päänvaivaa

Mutta minkä arvoinen Luumäen Venturo todella on? Hinnan arvioiminen osoittautuu hankalaksi.

Luumäen Venturo on ”oman aikakautensa ytimessä”, toteavat asiantuntijat.

Hinta-arviota siitä ei kuitenkaan haluta tehdä. Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala pitää Venturoa erityiskohteena ja arvelee, että parhaiten sen hinnan voisi arvioida erikoisiin rakennuksiin erikoistunut kiinteistönvälitystoimisto.

Lopulta puhelimen päähän löytyy historioitsija Marko Home. Hän on omistautunut Matti Suurosen Futuro-rakennusten tutkimukselle, ja pitää Venturoita vain asian sivujuonteena.

Futuroista kirjoitettu kirja, eräänlainen Futuro-raamattu, vie miestä edelleen eri puolille maailmaa luennoimaan rakennuksesta. 1990-luvun lopussa aiheesta kuvattu dokumentti toi hänet Luumäelle saakka, tutustumaan entisen Ufo-kahvilan tiloihin.

— Toivoisin, että joku kunnostaisi rakennuksen. Se on ollut vuosikymmenet tyhjillään, mutta toisaalta nyt sitä ei ole myöskään pilattu, Home sanoo.

Hän kertoo, että avaruusalusta muistuttavista Futuroista maksetaan maailmalla 50 000—300 000 euron hintoja. Viimeksi eilen brittilehti the Guardian kertoi Uudessa-Seelannissa myynnissä olevasta Futurosta. Venturoiden hintaa on kuitenkin vaikeampi arvioida, sillä niitä on myynnissä vähemmän eikä niiden ulkonäkö ole yhtä futuristinen.

— Kyse on myyjän ja ostajan välisestä kaupasta. Olen kuullut, että Luumäen Venturoa on moni halunnut ostaa, mutta hintapyyntö on ollut liian kova.

Venturo yksityisomistuksessa

Luumäen Ufo-kahvila on yksityisillä mailla. Tontin omistavat Vesa Jyrkinen ja Aino Rantatalo. Jyrkinen osti rakennuksen 1980-luvulla, ja kahvila on ollut tyhjillään siitä lähtien.

Luumäen kunnan rakennustarkastaja Antti Tuuva kertoo, että ufo-kahvilasta ja sen ostamisesta tulee kyselyjä kunnalle vuosittain.

— Yksityishenkilön omistama on yksityishenkilön omistama. Periaatteessa asemakaavan muutoksen yhteydessä voidaan tehdä suojelupäätös, mutta tällaista ei ole vireillä.

Vesa Jyrkistä ei tavoitettu kommentoimaan Koiviston ostohaluja.

Helena Korpela