Puinnit vasta alussa Kouvolan seudulla — tienkäyttäjiltä toivotaan malttia ja tarkkaavaisuutta: Kuutostiellä Elimäellä jo yksi raju puimurikolari

7.9.2017 17:57 | Päivitetty: 7.9.2017 19:24
Kuva: Jani Sourander
Myöhässä käyntiin päässyt sadonkorjuu tuo puimurit ja muut maatalouskoneet yleisille teille. Muilta tielläliikkujilta vaaditaan malttia ja tarkkaavaisuutta.
Myöhässä käyntiin päässyt sadonkorjuu tuo puimurit ja muut maatalouskoneet yleisille teille. Muilta tielläliikkujilta vaaditaan malttia ja tarkkaavaisuutta.

Hetkellisesti poutaantunut sää mahdollisti viikko sitten viljanpuinnin aloittamisen Kouvolan seudulla.

Sää on valitettavasti taas kääntymässä kylmemmäksi ja sateisemmaksi. Jos syksy jatkuu sellaisena, voi olla ongelmia luvassa.

Pekka Terhemaa

Kymenlaakson ProAgrian kasvituotannon asiantuntija Pekka Terhemaa sanoo, että tänä syksynä ollaan kuitenkin reippaasti tavanomaista myöhemmin pelloilla.

— Puinnit ovat aivan alussa Kymenlaaksossa. Nyt ollaan ainakin kaksi viikkoa myöhässä keskimääräisestä puintiaikataulusta.

Terhemaan mukaan toistaiseksi on päästy korjaamaan lähinnä syysruista ja -ohraa.

— Paikoin on jo voitu puida myös aikaisia ohra- ja kauralajikkeita sekä kevätvehnää.

 

Kohtuullinen sato mahdollinen

Toivo sadon talteen saamisesta elää vielä. Terhemaa muistuttaa, että syksyn sää on ratkaisevassa asemassa.

— Sää on valitettavasti taas kääntymässä kylmemmäksi ja sateisemmaksi. Jos syksy jatkuu tällaisena, voi olla ongelmia luvassa.

Terhemaan mukaan kunnollisia satotietoja ei vielä tässä vaiheessa ole käytettävissä. Mikäli puinnit etenevät suotuisasti ja syyssää on poutaista, on hänen käsityksensä mukaan mahdollista saada kohtuullinen sato.

— Viileä ja kostea kesä on tehnyt sen, että vilja on kasvanut hyvin ja jyväkoko on hyvä.

Terhemaa kertoo, että alkuun puidut viljanjyvät ovat olleet paikoin tavanomaista kosteampia, mikä kasvattaa niiden kuivatuksesta koituvia kustannuksia.

— Viime aikainen kuivempi jakso paransi tilannetta. Jyvien normaali puintikosteus on noin 20—25 prosenttia, mikä kuivaamalla pudotetaan 14 prosenttiin.

 

Tarkkana teillä, maltti mielessä

Tieliikenteessä kannattaa puintien alkaminen pitää visusti takaraivossa. Pelloille ja sieltä pois siirtyvät maatalouskoneet joutuvat väistämättä käyttämään yleisiä, vilkkaitakin liikenneväyliä.

Muiden tielläliikkujien on syytä noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta ja kärsivällisyyttä traktoreiden ja puimakoneiden liikkuessa teillä, muistuttaa Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikenneryhmän johtaja, komisario Jukka Tylli.

— Jokaisella pitää olla ymmärrystä työtään tekeville maanviljelijöille. Kannattaa käyttää malttia ja nopeuksien osalta muistaa, että ajoneuvo on saatava pysähtymään tien näkyvällä osalla.

Tylli kehottaa näin syksyn ja pimeiden sekä märkien ajokelien tullen autoilijoita tarkastamaan ajovalot, heijastimet ja renkaiden kulutuspinnan riittävän syvyyden.

Myös pelastuslaitos muistuttaa tielläliikkujia noudattamaan erityistä varovaisuutta: keskiviikkoiltana jo rytisi valtatie 6:lla Elimäellä, kun henkilöauto ajoi suoralla tieosuudella edellä kulkeneen puimurin perään.

Onnettomuus tapahtui Kouvolasta Elimäen suuntaan noin puoli kilometriä ennen Lakiasuon risteystä.

Henkilöauton kuljettaja vietiin tarkastettavaksi ensiapuun. Rajoituksen mukaista eli noin sadan kilometrin tuntivauhtia kulkenut henkilöauto romuttui lunastuskuntoon. Puimuri kärsi lieviä vaurioita, mutta pääsi alustavien korjaustoimenpiteiden jälkeen jatkamaan matkaa pois vilkkaasti liikennöidyltä valtatieltä. 

Jyri Turunen