Teollisuusliiton painostus Delta Autoa kohtaan jatkuu — tuontiautojen luovutus asiakkaille estetään

11.9.2017 15:41 | Päivitetty: 11.9.2017 17:00
Kuva: Mika Strandén

Teollisuusliitto ottaa uudet keinot käyttöön painostaakseen Delta Autoa. Liitto pysäyttää yhtiön maahantuomien autojen maahantuontitarkastukset.

Tiistaista alkaen täydellä voimallaan alkava käsittelysaarto koskee Mitsubishi-, Kia-, BMW-, Opel- ja Mazda-merkkisiä autoja. Tämä merkitsee, ettei kyseisten merkkien autoja voida luovuttaa asiakkaille.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen toteaa, että käsittelysaarto on voimassa toistaiseksi. Lisäksi voimassa on edelleen liiton asettama hakusaarto, joka koskee Delta Auton lisäksi Delta Motor Groupia ja Kia Motors Finlandia.

Tarkoituksena on liiton mukaan painostaa Delta Autoa palauttamaan irtisanomiensa työntekijöiden työsuhteet ja lopettamaan työntekijöiden uhkailu.

Kyseessä on kolmas työtaistelutoimi lyhyen ajan kuluessa. Liitto on järjestänyt työnseisaukset elokuun lopulla ja syyskuun alussa.

— Teollisuusliitolla on valmius laajentaa edelleen painostustoimia, jos tämä meidän viestimme ei nytkään vielä tavoita yhtiön ja yhtiöiden johtoa. Pidän myös täysin käsittämättömänä, ettei alan työnantajaliitolla näytä olevan asiassa minkäänlaista auktoriteettia, Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Liitto on haastanut myös alan työnantajaliiton Autoalan Keskusliiton työtuomioistuimeen valvontavelvollisuuden noudattamatta jättämisestä.

Delta Auto -ryhmä irtisanoi keväällä noin sata mekaanikkoa. Mukana oli poikkeuksellisesti myös pääluottamusmiehiä ja työsuojeluvaltuutettuja. Yhtiöt ilmoittivat, että irtisanottavat mekaanikot voivat hakea töitä yhtiössä palvelumestareina. Työnkuva muuttui enemmän palvelutyöksi, ja Teollisuusliiton mukaan tämä heikensi uudelleen palkattujen työehtoja.

Kouvolassa Delta Autolla on liike Korjalankadulla.

Korjattu kello 17: Työnseisaukset olivat elokuun lopulla ja syyskuun alussa.

Kimmo Puhakka