Yo-kuunteluista luopuminen on tervetullut muutos — Pitkä englanti kuunneltiin maanantaina viimeistä kertaa, jatkossa voi olla videotehtäviäkin

12.9.2017 12:52
Kuva: Katja Juurikko
Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi porrastetusti koekerroittain.
Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat sähköisiksi porrastetusti koekerroittain.

Elimäen lukiossa osallistuttiin maanantaina viimeisen kerran englannin kielen pitkän oppimäärän kuullunymmärtämiskokeeseen. Lukion rehtorin Sanna Liljeqvistin mukaan kuullunymmärtämiskokeista luopuminen on hyvä asia.

— Uudistus vähentää oppilaiden koepäiviä ja kanslian työtä.

Maanantaina ja tiistaina ylioppilaskokelaat tekevät viimeistä kertaa pitkän ja lyhyen oppimäärän kuullunymmärtämiskokeet englannista, espanjasta ja italiasta. Kuuntelukoe sulautetaan yhdeksi kirjallisen kokeen osioksi samalla, kun ylioppilaskirjoitusten muuttuvat sähköisiksi.

Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat digimuotoon vaiheittain vuoteen 2019. Vielä ensi keväänä venäjän kielen koe tehdään paperimuodossa ja kuuntelu järjestetään erillisenä kokeena.

Erityisasiantuntija Robin Lundell ylioppilastutkintolautakunnasta kertoo, että kielten kuuntelukokeissa saattaa jatkossa olla myös videotehtäviä.

Mutta miksi venäjän kielen ylioppilaskirjoitukset eivät vielä muutu sähköisiksi? Syynä ovat kyrilliset kirjaimet, Lundell sanoo.

— Venäjän kielen kirjoitukset menevät sähköisiksi myöhemmin kuin muut kielet sen takia, että siinä on oma kirjoitusjärjestelmänsä, mikä aiheuttaa teknisiä haasteita.

Elina Iiskola, Jenni Hirvinen