Hotellivuode on tyhjä joka toinen yö Kouvolassa

14.9.2017 6:47
Kuva: Mika Strandén
Kaakkois-Suomen kaupungeista hotellit täyttyvät parhaiten Lappeenrannassa, käyttöaste on 60 prosenttia. Savonlinnassa käyttöaste jäi alkuvuodesta 36 prosenttiin.
Kaakkois-Suomen kaupungeista hotellit täyttyvät parhaiten Lappeenrannassa, käyttöaste on 60 prosenttia. Savonlinnassa käyttöaste jäi alkuvuodesta 36 prosenttiin.

Hotellien keskihinnoissa ja käyttöasteissa on merkittäviä eroja Kaakkois-Suomen kaupunkien välillä.

Kaakon matkailukaupungeista erikoisin on Imatra. Siellä on paljon hotellihuoneita, mutta huoneita myydään silti yli sadan euron keskihinnalla, vaikka käyttöaste on matala, 38 prosenttia.

Myös Kotkassa ja Haminassa hotellihuoneiden hinnat ovat kipakoita: 90—100 euroa yöltä. Käyttöaste jää kuitenkin 46:een prosenttiin.

Kaakon kaupungeista Savonlinnassa on eniten hotellihuoneita. Silti hintavertailusivusto Trivagon mukaan kesällä 2014 Suomen kalleimmat hotellihuoneet myytiin Savonlinnassa. Huoneen keskihinta oli 132 euroa yöltä. Tämän vuoden tammi—kesäkuun keskihinta oli kuitenkin vain 74 euroa. Myös käyttöaste on murheellisen matala, 36 prosenttia.

Kouvolassa hotelliyö maksoi keskimäärin 87 euroa, Lappeenrannassa 90 euroa ja Mikkelissä 86 euroa. Paras käyttöaste, 60 prosenttia, oli Lappeenrannassa. Kouvolassa käyttöaste oli 55 ja Mikkelissä 54 prosenttia.

Vertailun vuoksi: Helsingissä hotelliyöpymisen keskihinta oli kesäkuussa 143,50 euroa ja hotellien käyttöaste on 82 prosenttia.

Venäläisten osuus ulkomaalaisista matkailijoista 38 prosenttia Kymenlaaksossa

Kaakkois-Suomen kolmesta maakunnasta Etelä-Karjala on matkailullisin. Yöpymisinä laskien eniten matkailijoita käy Etelä-Savossa, mutta matkailun kysyntä, eli matkailijoiden käyttämä rahamäärä on suurin Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalassa käy myös eniten ulkomaisia matkailijoita ja Venäjältä tulleiden osuus ulkomaisista on suurin (76 %). Etelä-Savossa Venäjältä tulleita on 55 prosenttia ja Kymenlaaksossa 38 prosenttia. Venäjän kansalaiset ovat suurin ulkomaalainen matkailijaryhmä kaikissa kolmessa maakunnassa. Toiseksi eniten kävijöitä on Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa Saksasta ja Etelä-Karjalassa yllättäen Thaimaasta.

Kaakkois-Suomessa vähiten matkailua Kymenlaaksossa

Helsingin seudulle kohdistuu puolet matkailun kysynnästä. Maakunnat jakavat toisen puolen. tärkein matkailumaakunta on Lappi, jos Ahvenanmaata ei lasketa.

Matkailun lasketaan työllistävän noin 140 000 ihmistä, joista yli 50 000 Lapissa. Kaakkois-Suomessa matkailutyöpaikkoja tilastoituu eniten Kymenlaaksoon, jossa on vähiten matkailua. Tilasto siis kuvastaa todellisuutta huonosti.

Lähde: Tilastokeskus, majoitustilasto tammi—kesäkuu 2017.

Markku Kämppilä