Jokainen saa käynnistää raivaussahan Utissa viikonloppuna

14.9.2017 10:02
Kuva: Katja Juurikko
Arkistokuva.
Arkistokuva.

Tämä on äärettömän tärkeä aihe! huudahtaa Soile Hiitola Metsäkeskuksesta.

Kyse on kurssista, jonka järjestävät viikonloppuna Metsäkeskus ja Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso. Aiheena on taimikonhoito ja raivaussahan käyttö.

— Tällaista kurssia kysytään tosi paljon. Uusia metsänomistajia tulee koko ajan lisää, mutta heillä ei ole välttämättä kytköstä perinteiseen metsänhoitoon. Toisin sanoen raivaussahatöitä ei ole tehty, Hiitola sanoo.

Kouvolan seudulla järjestettiin vastaavia kursseja aiemmin joka vuosi. Nyt on ollut pitkä tauko. Hiitolan mukaan syynä on ollut Metsäkeskuksen organisaatiomuutos.

Osa osallistujista on kysynyt, saako tulla mukaan, vaikka ei ole koskaan koskenut raivaussahaan. Hiitolan mukaan suorastaan kannattaa tulla. Päivän aikana jokainen saa huoltaa ja käynnistää sahan.

— Mutta aivan ensiksi katsotaan, mitä metsästä pitää poistaa ja mitä pitäisi jäädä jäljelle. Lisäksi tutustutaan turvallisuusvarusteisiin, joissa on entistä monipuolisemmat säädöt. Tekniikka on helppo ottaa haltuun, kun ei tarvitse miettiä sahan painoa, Hiitola sanoo.

Entä jos ei ole metsää, mutta on huoltoa huutava suuri tontti?

— Kyllä niitäkin osallistujia on.

Hiitolan mukaan kurssille mahtuu vielä hyvin väkeä. Tähän mennessä ilmoittautuneita on parikymmentä, ja porukassa on enemmän naisia kuin miehiä. Hiitola odottaa ilmoittautumisia ennen lauantaita numeroonsa 040 513 0753.

Taimikonhoidon ja raivaussahan käytön kurssi Utissa 16.9. kello 8.30—15. Kokoontuminen kello 8.30 Utin ABC:n parkkialueella. Kurssin hintaan kuuluu keittolounas.

Tiina Aho