Kouvolan yhteislyseon uudet tilat antavat aihetta ylpeyteen — rehtori Tapio Karvonen: ”Olen erittäin tyytyväinen”

14.9.2017 5:33 | Päivitetty: 14.9.2017 11:42
Kuva: Jussi Lopperi
Yhteislyseon uuden lisärakennuksen ja remontoidun vanhan osan pihamaalla tehdään vielä ulkotöitä pihan ja istutusten kimpussa.
Yhteislyseon uuden lisärakennuksen ja remontoidun vanhan osan pihamaalla tehdään vielä ulkotöitä pihan ja istutusten kimpussa.
Kouvolan yhteislyseon rehtori Tapio Karvonen ihasteli muuttotouhujen keskellä koulurakennuksen laajennusosan uutta pääaulaa.
Ville Saarinen viimeisteli rehtorin työhuonetta ennen syyskuun lopulla tapahtuvaa siirtymistä uusiin tiloihin.
Opettajainhuoneessa on hyvät tilat päivälukion 45:lle ja iltalukion 22:lle opettajalle.
Markku Tuominen suti väriä palo-oven metallirunkoon.
Vanhoja, varastoituna olleita kalusteita puhdistettiin koulun salissa.
Tapio Karvonen oli mielissään laajennusosassa olevan media-auditorion tarjoamista mahdollisuuksista.

Kouvolan yhteislyseo, iltalukio ja aikuisten perusopetuksen päättövaihe pääsevät aloittamaan syys-lokakuun vaihteessa uusissa tiloissa, jotka vastaavat nykyaikaisen lukiokoulutuksen haasteisiin hyvin.

Kouvolan yhteislyseon rehtori Tapio Karvonen säteilee tyytyväisyyttä muuttokiireiden keskellä, vaikka koulun tiloissa näyttää vielä osin keskeneräiseltä.

Karvosen mukaan parissa päivässä on kuitenkin tapahtunut jo paljon.

— Olisitpa nähnyt tilanteen eilen, hän naurahtaa.

 

Muutto alkoi maanantaina

Yhteislyseon remontoidun vanhan osan ja uuden laajennusosan avaimet hän sai käteensä maanantaina, jolloin muutto pääsi lentävään lähtöön.

Kaiken pitäisi olla valmista 28. syyskuuta, jolloin tiloissa on tarkoitus aloittaa yhteislyseon päivälukion opetus. Kouvolan iltalukio ja aikuisten perusopetuksen päättövaihe siirtyvät jakamaan tilat porrastetusti lokakuun alussa.

Karvosen mielestä aikaa on vielä reilusti.

— Tällä hetkellä tehdään vielä joitain viimeistelytöitä. Aulaan ja muihin tiloihin varastoituja kalusteita siirretään puhdistuksen jälkeen luokkiin. Uusia kalusteita kannetaan sisään ja kootaan käyttökuntoon.

 

Lisätyöt viivästyttivät ja nostivat hintaa

Kaiken piti olla kunnossa jo lukuvuoden alussa, mutta rakennustöiden myöhästymiseen on Karvosen mukaan syynsä.

— Vanhojen rakenteiden uusiminen on aina arvoitus. Esimerkiksi vanhan koulun rossipohjasta löytyneet rakennusjätteet aiheuttivat lisätöitä.

Matkan varrella hankkeen kustannusarvio nousi ennakoitua suurempien lisä- ja muutostöiden takia 6,1 miljoonaan euroon.

Esimerkiksi uusista kalusteista koitui lopulta yli 150 000 euron kustannukset, vaikka vanhoja tuoleja ja pöytiä hyödynnettiin mahdollisimman tarkkaan.

— Vanhoja kalusteita ja laitteita käytettiin hyväksi niin paljon kuin oli järkevällä tavalla mahdollista, Karvonen sanoo.

 

Turvallisuus huomioitu suunnittelussa

Uljasta, uutta pääaulaa ihastellessaan rehtori Karvonen vakuuttaa olevansa tyytyväinen siihen, mitä rahalla on saatu aikaan.

Hänelle ei tule mieleen kuin pari pientä juttua, jotka olisi voinut tehdä toisin: esimerkiksi sähköjohdot olisi voinut vetää uusiksi vanhaankin osaan.

— Opiskelijoilla on nykyään latausta vaativia laitteita, kuten kannettavia tietokoneita. Latauspistokkeita olisi mielestäni voinut tulla lisää.

Laajennusosa on hänen mielestään suunnittelultaan erittäin onnistunut. Esimerkiksi uudesta pääaulasta ja media-auditoriosta hän on syystäkin ylpeä.

— Uusi osa sopii mielestäni arkkitehtuuriltaan ja väreiltään hyvin vanhan rakennuksen jatkoksi. Kaiken kaikkiaan tilat vastaavat nykyajan koulutiloilta vaadittuihin haasteisiin tosi hyvin.

Suunnitelmissa on Karvosen mukaan myös otettu hyvin huomioon turvallisuusseikat. Ovien lukot ovat uudenlaiset ja tiloista on varapoistumistiet.

Opettajat pääsivät tutustumaan tuleviin työtiloihinsa keskiviikkona iltapäivällä. Karvonen hykerteli odottaessaan työtoveriensa mielipiteitä.

— Mielenkiintoista nähdä, mitä mieltä opettajat ovat. Luulenpa, että vastaanotto on positiivinen.

 

Iltalukio porrastaa muuttoa

Kouvolan yhteislyseon kanssa samoissa tiloissa toimiva Kouvolan iltalukio aloittaa uusissa tiloissa muutamaa vuorokautta päivälukiolaisia myöhemmin.

— Olemme porrastaneet iltaopetuksen osalta muuttoa. Tarkoituksemme on aloittaa uusissa tiloissa 2. lokakuuta, iltalukion rehtori Maria Lammi-Hyppänen kertoo.

Kuluvan lukuvuoden alun iltalukio on toiminut tutuiksi tulleissa väistötiloissa Kymen Lukon rakennuksessa yhteislyseolaisten kanssa.

Ennen muuttoa väistötiloista väistetään vielä kerran.

— Muuttoa edeltävällä viikolla siirrymme Salpausselänkadulle entisiin ammattiopiston liiketalouden toimipisteen tiloihin, että nykyisistä väistötiloista saadaan kalusteet ja tavarat siirrettyä uusiin tiloihin.

Lammi-Hyppänen on jo käväissyt tutustumassa uuteen työympäristöönsä.

— Tilat ovat todella upeat ja ajanmukaiset. Odotamme muuttoa innolla.

Kouvolan iltalukiossa aloitti tänä syksynä 40 uutta opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan ylioppilastutkintoa tai irrallisia kursseja oppilaitoksessa suorittaa tänä vuonna noin 450 opiskelijaa.

Jyri Turunen