Vuodesta 1989 toiminut The 69 Eyes saapuu Anjalaan — solisti Jyrki 69 jaksaa painaa fanien ja flow´n voimalla

14.9.2017 8:28
The 69 Eyes lähtee lokakuussa Venäjän-kiertueelle.
The 69 Eyes lähtee lokakuussa Venäjän-kiertueelle.

Suomalainen goottiyhtye The 69 Eyes täyttää parin vuoden kuluttua 30 vuotta. Mikä on pitänyt yhtyeen pinnalla näin pitkään, solisti Jyrki Linnankivi eli Jyrki 69?

— Mietin itsekin juuri yhdellä Helsingin-keikalla täyttä salillista katsellessani, mikä saa nämä ihmiset tulemaan tänne. Tulin siihen tulokseen, että yhtenä syynä on halu kannustaa meitä jatkamaan uraa. Monelle on terapeuttista käydä kunnon rokkikeikalla. Vaikka soitamme synkkää rokkia, olemme jonkinlaisia valontuojia.

Mikä on muuttunut näinä vuosikymmeninä?

— Ensinnäkin on ollut mieletön rikkaus saada reissata ympäri kaunista Suomea niin pitkään ja tavata suomalaisia ihmisiä. Olen nähnyt monen keikkapaikan nousun ja tuhon. Muutos liittyy maaseudun alasajoon, jonka myötä osa tanssilavoista on kuihtunut pois. Se on surullista, mutta maailma muuttuu. Tästä ilmiöstä voisi saada vaikka sosiaalipoliittisen tutkimuksen.

Mikä ei ole muuttunut?

— Bändin kokoonpano. Ja rock. Resepti on ollut sama vuodesta 1989.

Mikä saa sinut jaksamaan?

— Se, että kysyntää on. Keikkailemme tasaisesti Suomessa ja Euroopassa ja olemme taas lähdössä kolmen viikon Venäjän-kiertueelle. Toinen syy on luova flow-tila, jossa tunnen olevani. Olen aina tehnyt kaikkea muutakin kuin soittanut rockia. Tänä vuonna olen julkaissut soololevyn ja kirjan Kulkurin valssi, joka kertoo matkamuistojani maailmalta.

— The 69 Eyesin uusi albumi ilmestyy ensi vuonna. Ennen joulua ilmestyy bändin joulusingle. Sellaista ei ole ennen tullut tehtyä.

Olet kemian maisteri ja sinulla on myös tietojärjestelmäosaamisesta ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Miten hyödynnät näitä taitoja elämässäsi?

— Käymällä töissä ja olemalla aktiivinen. Olen Unicefin hyväntahdonlähettiläs. Opiskelu kiehtoo kovasti ja nytkin mietin, mitä seuraavaksi. Viime keväänä kirjoitin huvin vuoksi ylioppilaskirjoituksissa ranskan.

Vastaat The 69 Eyesin sanoituksista. Oletko ajatellut sanoittaa suomeksi?

— Se on ollut minulle toistaiseksi vaikeampaa kuin englanniksi kirjoittaminen. Kun aikaisemmin tänä vuonna äänitin Pimeää-nimisen kappaleen Matti Eskon kanssa, minun piti harjoitella suomeksi laulamista. Tuon kappaleen sanoja en ole tehnyt, mutta totta kai suomeksi kirjoittaminen kiinnostaa. Olen miettinyt myös suomeksi laulamista, sillä matalia miesääniä ei ole täällä niin paljon kuljeksimassa.

The 69 Eyes esiintyy Mari's Coffee Anjalassa 16.9.

The 69 Eyes

Vuonna 1989 Helsingissä perustettu rock-yhtye.

Musiikkityyliin liitetään määritelmät sleaze-rock ja goottirock.

Yhtye julkaisi vuonna 2016 yhdennentoista studioalbuminsa Universal Monstersin.

Jäsenet ovat solisti Jyrki 69, rumpali Jussi 69, basisti Archzie sekä kitaristit Bazie ja Timo-Timo.

Katariina Hakaniemi