Nuorisokeskus Anjala tavoittelee lisää asiakkaita — esteettömien tilojen uskotaan täyttyvän tulevaisuudessa myös kesällä

20.9.2017 5:30
Kuva: Jussi Lopperi
Toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen uskoo, että Nuorisokeskus Anjalan kivinavettaan remontoitavat tilat tarjoavat toiminnalle erinomaiset puitteet.
Toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen uskoo, että Nuorisokeskus Anjalan kivinavettaan remontoitavat tilat tarjoavat toiminnalle erinomaiset puitteet.
Ksaon vanhan päärakennuksen yhdessä kerroksessa toimiva Nuorisokeskus Anjala siirtyy tiloista kivinavettaan vuonna 2018.
Porvoolaisen Huhtisen koulun 6B-luokkalaiset pelasivat tiistaina iltapäivällä Kalkkuna-nimistä peliä Anjalassa.

Nuorisokeskus Anjalassa on kovat odotukset sen keskittäessä toimintansa kivinavettaan. Remontoitavat tilat suunnitellaan täysin esteettömiksi.

— Näemme tässä valtavasti uusia mahdollisuuksia. Majoitustilat ovat jo esteettömiä eli nyt voimme aidosti tarjota palveluita myös liikuntarajoitteisille erityisryhmille, Nuorisoskeskus Anjalan toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen sanoo.

Kivinavetan vastaanotto-, ravintola- ja toimistotilojen remontin on määrä valmistua vuoden 2019 alkupuolella. Liikkanen uskoo leirikouluistaan tunnetun nuorisokeskuksen kiinnostavan useita yhdistyksiä. Useat leirit ajoittuvat kesäkuukausille.

Syksyisin ja keväisin leirikoululaisista täyttyvä nuorisokeskus haluaa laajentaa sesonkiaan. Se pyrkii kasvattamaan myös majoituksen täyttöastetta.

— Suunnittelemme jo esimerkiksi Kouvolan vuoden 2019 asuntomessujen aikaan perheille erityyppistä tarjontaa.

Liikkasen mukaan nuorisokeskuksen toimintaa pyörittävän Ankkapurhan kulttuurisäätiön omistuksessa olevat 140 majoituspaikkaa ovat leirikoulujen aikaan usein täynnä.

— Leirikoulujen aikaan niillä on sataprosenttinen käyttöaste. Vuosittain meillä on keskimäärin 10 000 majoitusvuorokautta vuodessa. Viime vuonna se oli vajaat 9 000, koska kesän ryhmät olivat aiempaa pienempiä.

Ksaon vanhan päärakennuksen tulevaisuus on avoin

Vuokralla Kouvolan seudun ammattiopiston (Ksao) päärakennuksessa toimivassa nuorisokeskuksessa ei jäädä kaipaamaan nykyisiä tiloja. Keskittämisestä kivinavettaan koituu Liikkasen mukaan monia hyötyjä.

— Vastaanottotiloja meillä ei ole ollut koskaan. Nyt saamme asialliset tilat ryhmien vastaanotolle. Voimme vastaanottaa ryhmät sisätiloissa parkkipaikan sijaan.

Nuorisokeskuksen arki jatkuu remontin aikana normaalisti. Kivinavetan toisessa kerroksessa jo olevan liikuntasalin käyttö jatkuu sellaisenaan. Ksaon vanhassa rakennuksessa sijaitsevat tilat ovat remontin ajan käytössä.

Ksaon vanhassa päärakennuksessa on nuorisokeskuksen ohella opiskelija-asuntoja, opettajanhuoneet ja luokkatiloja.

— Olisi epäkäytännöllinen ratkaisu, että me jäisimme yksin rakennukseen. Rakennus vaatisi mittavat remontit. Meidän kaupungille maksama vuokra ei varmasti kattaisi edes rakennuksen lämmityskuluja.

Toimitilajohtaja Timo Oksanen kaupungin tilapalveluista sanoo, että Ksaon vanhan päärakennuksen kohtaloa ei ole vielä pohdittu. Vaihtoehtoina ovat rakennuksen kunnostaminen tai purkaminen. Rakennusta ei ole käytössä olevien tietojen mukaan suojeltu.

— Sille ei ole vielä suunnitelmaa. Jotain tarvitsee tehdä. Sitä joudutaan funtsaamaan aikanaan, Oksanen sanoo.

Kyösti Suolanen