SANA SUNNUNTAIKSI

Vaikka minä puhuisin...

26.2.2017 4:00

…ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali.

Korinttilaiskirjeen sana rakkauden suuremmuudesta vie kuin itsestään ajatukset hääjuhliin: miettimään niitä kauniita juhlahetkiä, joissa nämä sanat on kuulunut.

Siksi on vähän yllättävääkin, että kirkkovuodessa tämä rakkauden ylistys kuuluu laskiaissunnuntaihin. Siihen, kun Jeesus lähtee tekemään matkaansa kohti Jerusalemia ja kohti ristiä.

Kun korinttilaiskirjettä lukee vähän laajemmin huomaa, millaisesta rakkaudesta siinä puhutaan.

Ei suinkaan kahden ihmisen välisestä omistavasta rakkaudesta, vaan rakkaudesta Jumalan lahjana koko seurakunnalleen, kaikkien yhteiseksi parhaaksi. Siitä, että Jumalan täydellinen rakkaus voi muuttaa ihmisenkin voittamaan katkeruuden ja unohtamaan oman edun tavoittelun.

Täydellinen rakkaus on ristin rakkautta: omasta luopuvaa rakkautta, vapaaehtoista itsensä alttiiksi antamista.

Paastonaika seuraa Jeesuksen matkaa Galileanjärven pohjoispuolelta aina kohti Jerusalemia. Kävellen taivallettavaa on toista sataa kilometriä. Sellainen matka — etenkin kun tietää mitä perillä on luvassa — tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia tulla toisiin ajatuksiin ja kääntyä peloissaan takaisin.

Vapahtajamme kuitenkin jatkaa eteenpäin. Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon.

Laskiaistiistain jälkeinen paastonaika haastaa meitä kristittyjä syvemmin ajattelemaan Jeesuksen ristin tietä ja siinä paljastuvaa Jumalan täydellistä rakkautta.

Miten Jumalan rakkauden kosketus näkyy ja vaikuttaa omassa elämässäni? Voisiko enempi viipyminen Jumalan Sanan ja rukouksen ääressä voittaa minussa kateuden, katkeruuden ja oman voiton tavoittelun, niin että kaikessa uskoisin ja kaikessa toivoisin?

Paastonaika on pitkä, 40 paastopäivää ja sunnuntait vielä siihen lisäksi.

Jeesus lähti Jerusalemin matkalleen niin ajoissa, että ennätti pysähtyä matkansa varrella auttamaan montaa apua tarvitsevaa: sairaita, sokeita, syntisiä. Maailman Vapahtajalla ei ollut niin kova kiire meitä pelastamaan, että hänen olisi tarvinnut kulkea hädänalaisen ohi.

Ottaisinko nyt alkavalla paaston ajalla sen verran enemmän aikaa, ettei minulla olisi kiirettä toiset ohitse. Lähtisinkö vähän aiemmin liikkeelle? Ennättäisinkö kulkea sitä tietä, jolle Jeesus kutsuu: ennättäisinkö seurata Jeesusta?

…niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

Arto Hyvättinen Pappi, Valkeala