Sana sunnuntaiksi

Kiusausten sunnuntai — saarnaaja sängyssä

5.3.2017 4:00

Arvelinkin, että otsikko saisi sinut lukemaan tämän tekstin. Kyse on viittauksesta seuraavaan Martti Lutherin ajatukseen. ”Sinulla on lähelläsi saarnaaja, joka syö ja juo, nukkuu ja valvoo kanssasi, nimittäin vanha aatami.”

Vanhalla aatamilla tarkoitetaan ihmistä, joka on langennut pois Jumalasta eikä kykene siihen mihin Jumala ihmisen loi: aina ja kaikessa turvautumaan ja luottamaan Jumalaan ja elämään horjumattomassa yhteydessä Häneen.

Tällainen vanha aatami on jokaisessa meissä. Kuka ei koskaan epäilisi Jumalan hyvyyttä ja suunnitelmia tai jopa Jumalan olemassaoloa? Tai kuka pystyisi aina tekemään oikein. Rakastamaan toisia niin kuin pitäisi.

Vaikka tekojen tasolla ei niin kauheita tekisikään, niin ajatukset paljastavat, että meissä on paljon itsekkyyttä. Sivuutamme muun muassa apua tarvitsevia ja pahastumme kuitenkin itseen kohdistuvaa sivuuttamista.

Vanha aatami antaa kaikelle tälle surutta luvan. Hän on saarnaaja, joka puhuu asiat niin ettei väärä tunnukaan väärältä.

Tai ehkä Luther tarkoitti, että aatami saarnaa totuuden ja sillä ajaa meitä Kristuksen luo: ”Näethän, että et pysty toteuttamaan Jumalan tahtoa. Sinun tekosi eivät riitä Pyhän edessä. Tarvitset armon.”

Jokainen, joka tietää miltä kiusauksen vastustaminen tai syyllisyys omista teoista tuntuu, ei pidä tätä aihetta kevyenä.

Tämän sunnuntain aiheena on Jeesus, kiusausten voittaja. Häneltä saa rukoilla apua vastustaa vääriä tekoja ja ajatuksia. Sitä apua tarvitsemme.

Eikä hän ole pelkästään kiusausten vaan myös syyllisyyden voittaja. Hän voi antaa anteeksi ja vaikuttaa armossaan jopa tekojen ja valintojen seurauksiin. Siinäpä onkin melkein liian hyvältä kuulostava evankeliumi.

Armoa annetaan tänään. Kiusausten, syyllisyyden ja seurauksien vangiksi ei tarvitse jäädä. Ei tarvitse valita itsensä rankaisua kun rankaisu on jo kärsitty. Siksi voit tarttua uuteen alkuun. Joka huoneessasi ja tilanteessa on myös armollinen saarnaaja, Jeesus Kristus, uusi Aatami.

Mia Kähärä, johtava sairaalapastori