Sana sunnuntaiksi: Valon, rakkauden ja iankaikkisen elämän voitto

2.4.2017 4:00

Hän oli monien kärsimysten mies. Hän oli menettänyt omaisuutensa, kaikki lapsensa ja lopulta terveytensä. Hänen ystävänsä eivät osanneet lohduttaa häntä. Hän oli kaikkien pilkan kohde. Kun hän ei enää jaksanut enempää, hän suuttui silmittömästi Jumalalle ja vaatii tältä selitystä omaan kärsimykseensä. Hän oli Job, rehellinen ja jumalaapelkäävä mies, jonka uskoa paholainen koetteli monella tavoin ja josta Raamatun Jobin kirja kertoo meille.

Jobin raju kohtalo on tarjonnut lohtua monelle kärsimyksen keskellä elävälle ihmiselle, sillä keskustelussaan Jumalan kanssa Job ymmärtää sen, että hänen elämässään niin hyvät kuin pahatkin asiat ovat Jumalan vallassa. Että Jumala on lähellä myös silloin, kun elämässä tuntuu olevan liian paljon surua ja tuskaa. Ja että Jumalan rakkaus on kaikkia muita voimia vahvempi.

Me vietämme tänään kärsimyksen sunnuntaita, ja päivän evankeliumiteksti kertoo meille siitä, miten fariseukset varoittavat Jeesusta Herodeksen tappoaikeista. Jeesus ei kuitenkaan suostu pelkäämään paikallista hallitsijaa vaan kutsuu Herodesta ivallisesti ketuksi. Ketuksi joka vähäpätöisenä mutta harmillisena ihmisenä yrittää asettua Jumalan suunnitelman toteutumisen esteeksi.

Vaikka Jeesus tietää, mikä häntä odottaa, hän jatkaa määrätietoisesti matkaansa kohti Jerusalemia. Hän ei väistä Jumalan tahtoa, vaikka tietää että kaikki ihmiset, myös kaikkein läheisimmät ystävät, tulevat jättämään hänet yksin. Hän ei väistä Jumalan tahtoa, vaikka tietää joutuvansa kuolemaan tuskallisesti ja halveksittuna ristillä.

Jeesus eli ihmisen elämän ja osoitti omalla esimerkillään meille, mitä lähimmäisen rakastaminen ja palveleminen tarkoittaa. Hän voitti kärsimyksellään ja kuolemallaan meidän puolestamme pahan ja kuoleman vallan ja valmisti tien iankaikkiseen elämään kaikille niille, jotka haluavat häntä seurata.

Jokaisen ihmisen elämään kuuluu kärsimystä, mutta suurenkin kärsimyksen keskellä me saamme luottaa siihen, että emme ole Jumalan hylkäämiä. Että Jumala on meidän suojamme ja turvapaikkamme. Ja että Jeesus on luvannut olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti.

Jumalan rakkauden vuoksi me voimme katsoa luottavaisin mielin kohti tulevaa. Koska me tiedämme, että Jeesus on voittanut pimeyden, pahan ja kuoleman vallan. Koska me tiedämme että lopulta pääsiäisen riemussa valo, rakkaus ja iankaikkinen elämä voittavat.

Katikeesia Hertsi
Kouvolan seurakunnan
II seurakuntapastori