Sana sunnuntaiksi: Halvaantuneen sunnuntai

7.5.2017 4:00

Ortodoksinen kirkko jatkaa pääsiäisen viettoa aina Helatorstaihin asti. Nyt kolmantena sunnuntaina pääsiäisen jälkeen kirkkomme muistelee Herramme tekemää parannusihmettä Siiloan altaalla.

Evankeliumikohta (Joh. 5:1—15) kertoo halvaantuneesta miehestä, joka oli 38 vuoden ajan odottanut, että hän pääsisi vieressään olevaan altaaseen, jonka vesi aika ajoin kuohui. Joka ensimmäisenä ehti tuohon lähteeseen, parani, sairastipa hän mitä tautia tahansa. Halvaantuneella miehellä ei kuitenkaan ollut ketään, joka olisi auttanut hänet lähteeseen ja niin hänen sairastamisensa tuntui loppumattomalta.

Me voimme sairauden ja hädän hetkellä käyttäytyä monella tavalla. Osa hiljenee ja hyväksyy kohtalonsa. Toinen kapinoi ja hylkää uskonsa.

Kolmas kääntyy Herran puoleen ja pyytää häneltä ohjausta elämäänsä. Näin teki halvaantunut mies, kun kuuli Jeesuksen olevan lähellä.

Tuolle miehelle sairaus oli opettanut nöyryyttä ja kärsivällisyyttä. Hänellä ei ollut mitään ylpeiltävää — eihän hänellä edes ollut ketään, joka olisi auttanut häntä. Sen vuoksi hän oli myös oppinut kärsivällisyyttä ja lopulta 38 vuotta kestänyt odotus palkittiin.

Hänen nöyryytensä, kärsivällisyytensä ja uskonsa oli esikuva meille kaikille.

Entä jos Jumala olisi jo aiemmin vastannut tuon miehen rukoukseen ja parantanut hänet? Vaikka hän olisi saavuttanut ruumiillisen terveyden, olisiko se koitunut sielun pelastukseksi?

Meidän kaikkien on hyvä oppia elämässämme kärsivällisyyttä, nöyryyttä, kuuliaisuutta ja sääliä. Sairaus opettaa meille näitä kaikkia ja enemmänkin.

Lopulta Jeesus parantaa halvaantuneen miehen. Usko, kärsivällisyys ja luottamus Jumalaan pelastivat hänet.

Kristus nousi kuolleista!

isä Ville Kiiveri
Haminan ortodoksinen seurakunta