Sana sunnuntaiksi

Merkitys ei ole tavarassa

23.7.2017 4:00

Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä ja sanoi: ”Yksi sinulta puuttuu. Mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa. Tule sitten ja seuraa minua.” (Mark. 10:21)

Olen lukemassa siivousoppaita. Tähän mennessä olen oppinut, että tavaroiden karsiminen ja paikan antaminen merkityksellisille tavaroille on järjestyksen ja siisteyden avain.

Lukiessani Marie Kondon KonMari-kirjoja olen miettinyt ihmisten ja tavaroiden rakastamisen suhdetta. Kondon ajattelutavassa on jotakin, mikä muistuttaa Jeesuksen opetusta siitä, miten tavara ja omaisuus ovat palvelijan roolissa. Se, mikä tekee meidät onnelliseksi, tulee ensin.

Huomatakseen tämän on viisautta kerran elämässään luopua kerralla suuresta osasta tavarataakastaan. Kondon mukaan on vain kaksi syytä siihen, minkä takia tavaroista luopuminen on meille vaikeaa: olemme kiinni menneisyydessä tai pelkäämme tulevaisuutta.

Muistan, miten 7-vuotiaana pyysin ja sain samanlaiset leikkiastiat, joilla olin naapurissa leikkinyt. Mikä pettymys! Astiat eivät tuoneet mukanaan yhdessä leikkimisen iloa. Elämän todellinen merkitys ja turvaverkkomme ovat ihmisissä.

Ihmisten kanssa eläminen on toki aina arvaamatonta. Emme voi tietää, tuleeko antamamme hyvä takaisin. Jos haluaa olla onnellinen, tässä elämässä asiaa ei pidä edes miettiä.

Mitähän tapahtuisi, jos noudattaisimme kesän alennusmyynneissä Jeesuksen ohjetta seuraavasti: Onpa ihana mahdollinen ostos. Käyttäisinkö sitä? Jätänpä sen kauppaan. Laitan säästyneet rahat viiveettä hyväntekeväisyyteen. Kiitos, Jeesus, enpä olisi uskonut mutta tulin iloiseksi.

Jeesus katsoi rikasta miestä ja rakasti häntä. Toivon, että Jeesus katsoo myös minua tavaroineni ja rakastaa. Pääsen eroon tavaravuorestani tai en, Jumala on jo siivonnut pois esteet väliltämme. Sekä menneisyys että tulevaisuus lepäävät valossa.

Kaija-Liisa Lindberg