Sana sunnuntaiksi

Mitä sydän on täynnä, siitä suu puhuu

3.9.2017 4:00

Filosofi Bertrand Russelista kerrotaan, että hän matkusti kerran taksilla pitämään luentoa. Taksikuski halusi kuulla, mistä filosofi aikoo puhua. Russell yritti selittää, mutta huomasi, että hän ei kyennyt puhumaan niin, että kuljettaja olisi ymmärtänyt.

Silloin Russell tajusi, että hän puhuu liian vaikeaselkoisesti. Hän päätti, että tästedes hän kirjoittaa kaikki puheensa kuvitellen kuulijaksi tuon taksikuskin.

Jeesus oli jo aikanaan oivaltanut saman asian. Hänen puheensa esimerkit nousivat jokapäiväisestä elämästä.

Päivän evankeliumi nostaa valokeilaan kielen synnit. Meillä ihmisillä on tapana ulkoistaa itsemme puhuttaessa tästä ihmisyyden tuntomerkistä.

Puheemme on ihmisyytemme koetinkivi. Jeesuksen mukaan ihminen joutuu jokaisesta turhasta sanasta tekemään tiliä tuomiopäivänä. Sanamme eivät häivy ilmaan, vaan ovat tallella ja aivan kuin odottavat lausujaansa. Jeesuksen esittämä näkökohta on pysäyttävä.

Juoruamme, puhumme pahaa ja suorastaan valehtelemme lähimmäisistämme. Työpaikkojen kahvihetket ovat niitä tilanteita, joissa jaetaan mielellään kuulemaansa tai näkemäänsä ”luottamuksellisesti” muillekin.

Toisten syntien kyttääminen ei kuulu luterilaisiin ihanteisiin. Selittäessään kahdeksatta käskyä Luther muistuttaa, ”että voin hyvin nähdä ja kuulla lähimmäiseni tekevän syntiä, mutta minulla ei ole mitään oikeutta saattaa sitä muitten tietoon. Jos siis tartun asiaan, käyn tuomitsemaan ja arvostelemaan lankean syntiin, joka on suurempi kuin se mistä kerroin”.

Samassa Ison katekismuksen kohdassa Luther laukoo totuuksia, joita voisimme kaikki ottaa oppia tänäkin päivänä. ”Panettelijoita ovat siis ne, jotka eivät jätä asia siihen, että tietävät. He jatkavat eteenpäin, kuuluttavat tuomion julki etukäteen, ja jos he hitusenkaan tietävät, he juoksevat uutisineen joka loukkoon. Nautiskellen he kahnuttavat itseään saadessaan tonkia toisten likaa kuin mitäkin siat, jotka kellivät loassa ja sitä kärsällään kääntävät”.

Keijo Gärdström
rovasti, kirkkoherraKouvolan seurakunta