Sana sunnuntaiksi

Asenne ratkaisee

10.9.2017 4:00

Tämän sunnuntai aihe on ”lähimmäinen” ja tänään meitä aivan erityisesti muistutetaan lähimmäisen rakkaudesta.

Ihmisen kunnioittaminen ja lähimmäisen palveleminen on kristityn velvollisuus. Lähimmäisen rakastamiselle ei Jeesus anna vaihtoehtoja.

Palveleminen ei koskaan voi olla myöskään keino ansaita Jumalan hyväksyntää, koska se on jo annettu meille armosta. Sen sijaan palveleminen ja lähimmäisen hyväksi toimiminen ovat seurausta Jumalan armosta. Niin kuin itse olemme saaneet hyvää ilman ehtoja ja taka-ajatuksia, samoin velvollisuutemme on välittää eteenpäin tätä hyvää ilman ehtoja ja taka-ajatuksia.

Kristillisen uskon keskeisin sanoma on se, että Jumalan rakastaa meitä. Hänen silmissään jokainen on korvaamattoman arvokas. Silloin kun me jotain tästä ymmärrämme ja opimme arvostamaan itseämme, niin silloin me osamme paremmin rakastaa lähimmäisiämme.

Seurakunta on uskon ja rakkauden yhteisö. Siellä me kohtaamme Jumalamme ja saamme hänen läheisyydestään voimaa ja siunausta arjen huolien ja murheiden keskelle.

Mutta voimme itse elää hyvin vain sikäli kuin samalla elämme toisia varten. Jumalan lähettääkin meidät viemään hänen rakkauttaan eteenpäin. Jokainen meistä voi itse miettiä, mitä tuo rakkauden eteenpäin vieminen voisi olla.

Mahdollisuuksia toisten huomioon ottamiseen ja auttamiseen on runsaasti. Voi antaa aikaansa, osaamistaan tai taloudellista apua. Voi kuunnella, ilahduttaa tai lohduttaa.

Rakkaus on kekseliäs. Pienet asiat ovat usein valtavan tärkeitä.

Tässäkin ”asenne ratkaisee”. Kysymys on siitä, millä asenteella suhtaudumme toisiimme: hyväksyen tai tuomiten, lämpimästi vai välinpitämättömästi. Millainen on sinun asenteesi?

Kimmo Ylikangas