Työharjoittelu Euroopan neljänneksi suurimmassa kaupungissa

Pietari

Suoritin seitsemän viikkoisen työharjoitteluni 5 miljoonan asukkaan kaupungissa Pietarissa tänä kesänä. Työpaikkanani toimi paikallinen matkatoimisto Mangotravel LCC, jota monet suomalaiset matkailuyritykset käyttävät matkustaessaan Venäjälle. Yritys tarjoaa sekä Venäjän sisäisiä, että ulkomaanmatkoja.

Tunnelmat ennen harjoitteluun lähtöä olivat vaihtelevia, jännitystä oli ilmassa ja moneen kertaan tuli mietittyä mihin sitä oli oikein lähdössä.

Tiedossa oli, että venäläisten englannin kielen taito ei ole samalla tasolla kuin Suomessa ja itse ennen harjoittelua hallitsin vain venäjän alkeet.

Saavuin Venäjälle toukokuun ensimmäisellä viikolla. Asuin koko harjoittelun ajan paikallisessa perheessä, johon kuuluivat äiti sekä aikuinen poika. Perhe otti minut jo heti ensimmäisenä päivänä avosylin vastaan ja esitteli minut koko suvulle. Tunsin vahvasti olevani tervetullut perheeseen, vaikka en entuudestaan tuntenut heitä.

Perheessä luonnollisesti ei puhuttu englantia, joten kommunikointi ensimmäisten viikkojen aikana tapahtui elekielellä.  Huomasin jo ensimmäisenä iltana kuinka venäläisten vieraanvaraisuus nousi esille, minulle oltiin heti ystävällisiä, tarjottiin ruokaa, sekä oltiin kiinnostuneita miksi suomalainen nuori opiskelija haluaa lähteä Venäjälle töihin. Miksi halusin Venäjälle? Olen aina ollut kiinnostunut venäläisestä kulttuurista, joten tämä oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kokea se paikallisessa perheessä. Perheen poika oli kiinnostunut näyttämään minulle paikkoja, jota paikalliset suosivat, sekä esitteli minut ystävilleen. Pääsin harjoittelun aikana myös osallistumaan perinteisiin: venäläisiin syntymäpäiväjuhliin, illanistujaisiin sekä pyhäinpäivän perinteeseen.

Työtehtäviini matkatoimistossa kuuluivat erilaiset toimitustehtävät, kerran viikossa sain osoitteen, johon toimitin erilaisia asiakirjoja. Google maps ja paikallinen nettiliittymä olivat onneksi apunani, joten eksymisiltä vältyttiin. Liikkuminen Pietarin kaupungissa on helppoa, koska metrolinjasto on laaja. Paikalliset suosivat Marshrutkaa, joka on isokokoinen taksi, joka pysähtyy tarvittaessa, bussiaikatauluja pietarilaiset eivät tunne. Käännöstehtävät kuuluivat pääsääntöisesti työnkuvaani. Käänsin erilaisia valmismatkaohjelmia venäjästä suomeksi, jotka lähettiin yhteistyökumppaneille Suomeen.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun venäjän opiskelijoita opettajansa kanssa saapui myös toukokuun puolessa välissä opiskelemaan ja tutustumaan paikalliseen yliopistoon, jolloin pääsin puhumaan suomea ja jakamaan tähänastisia kokemuksia. Viikon aikana vierailimme paikallisissa nähtävyyksissä ja opiskelimme venäjän kieltä yliopistossa.

Tutustuin paikallisiin ihmisiin englannin puhekerhon kautta. Opiskeluystäväni Kouvolasta, alun perin Pietarista, kertoi minulle kerhosta, jota hänen hyvä ystävänsä ohjaa. Kerhossa kävi paljon ikäisiäni nuoria, eri taustoiltaan pääsääntöisesti opiskelijoita. Osa oli ollut vaihdossa Pohjoismaissa, ja osa ei ollut koskaan Venäjän rajojen ulkopuolella. Kaikki olivat innoissaan suomalaisesta opiskelijasta ja myös kiinnostuneita viettämään aikaa kanssani. Tutustuin myös suomalaiseen tyttöön, joka opiskelee Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja oli vaihdossa Pietarissa. Vietin näiden ihmisten kanssa Pietarin kaupungin syntymäpäivää, kävimme veneretkillä, syömässä, ja he järjestivät minulle läksiäisjuhlat viimeisenä iltana. Näistä ihmisistä tuli todellinen tuki ja turva harjoitteluni aikana, olemme edelleen läheisissä väleissä ja puheissa melkein joka päivä.

Harjoittelun jälkeen kielitaitoni oli huomattavasti parempi kuin lähtiessä. Englantia tuli puhuttua ainoastaan työpaikalla sekä Englanti-kerhossa tapaamieni nuorten parissa. Ennen harjoittelua olin matkustanut Venäjälle useita kertoja, mutta tämä kesä, jonka vietin Pietarissa, oli kaikkein parhain ja opettavaisin. Opin, että vaikka lähtisi yksin ulkomaille, voi silti löytää uusia ystäviä,  ennakkoluulot tosin pitää jättää kotimaahan.
Один город – одна любовь (Yksi kaupunki, yksi rakkaus)

Bettina Reinman
Liiketalouden opiskelija
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

 

Jätä vastaus