Jokainen osaa enemmän kuin aavistaakaan

blogi-kuva-heidi-salminen

Osaaminen on laaja, monialainen ja värikäs kokonaisuus. Se kehittyy kaikesta tekemisestä, olemisesta ja kulkemisesta jokaisella omalla elämänpolulla. Kaikki kokemukset nivoutuvat yhteen ja kulkevat toistensa kanssa rinnakkain poluilla ja poluilta toisille hyppien.

Aina ei helposti nähdä, miten valtavasti asioita osataankaan. Oman osaamisen kehittymistä on vaikea tunnistaa, sillä se tapahtuu vähitellen ja huomaamattomasti. Auttaa, kun miettii aikaa taaksepäin ja pohtii millainen joskus on ollut ja vertaa siihen millainen on nyt. Vuorovaikutussuhteiden kautta tulee myös esille tilanteita, joissa voi huomata oman erityisosaamisensa. Voi huomata, kuinka asia, jota on pitänyt itsestäänselvyytenä, ei olekaan sellainen. Voikin nähdä osaavansa ja tietävänsä paljon asioita, joita muut eivät. Omaa osaamistaan ei tule aliarvioida, vaan ylpeänä tietää ja tuntea omat vahvuudet.

Koko osaamista ei helposti tunnisteta kaikissa yhteyksissä. Kun työhakemusta tai työhaastattelua varten mietitään omaa osaamista, tarkastellaan usein vain koulutuksen ja työn polkuja. Aina ei myöskään huomata, kuinka työssä tai opinnoissa opittu tulee hyödylliseksi vapaa-ajalla. Työnhaussa kannattaa nostaa tietoiseen tarkasteluun oma vapaa-aika ja miettiä mitä taitoja ja tietoja sitä kautta on oppinut. Oppimista tapahtuu paljon myös vapaa-ajalla puuhastelujen ja pelkän ajatustyönkin parissa. Työnhaussa esille kannattaa muistaa tuoda oma osaaminen laajana kokonaisuutena, jossa yhdistyvät kokemukset kaikilta elämänpoluilta. Osaaminen ei rajoitu vain siihen tilanteeseen, jossa se on opittu, vaan sitä voi tunnistaa omassa toiminnassa myös täysin uusissa yhteyksissä ja uusilla poluilla.

Osaaminen, joka voi olla mitä tahansa, fyysistä, psyykkistä, kognitiivista tai sosiaalista, kannattaa oppia tunnistamaan jokaisella askeleella, jonka ottaa millä tahansa polulla. Osaaminen rajoittuu omalle kapealle polullensa, vain jos polkuja ei yhdistellä ja anneta osaamisien hyppiä uusille reiteille. Jokainen osaa enemmän kuin aavistaakaan. Itsellensä voi rohkeasti ylpeänä sanoa: ”kyllä minä tiedän” ja uusien haasteiden edessä muistaa toivottaa rohkaisuna: ”tsemppiä”.

Heidi Salminen
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun
Opiskelijakunta Klaani

 

Jätä vastaus