Dokumentoikaa eränkäyntiä

Tämä tilanne toistuu hirviporukassamme joka vuosi. Hirvi on kaadettu maastoon, ja sen raahaamiseen tarvitaan raakaa voimaa. Kaikki paitsi yksi ovat narussa tai raadossa kiinni. Meikäläinen on sivummalla kameran kanssa, jolloin joku aina muistuttaa:

  • Matti tänne vaan repimään narua.

Viikko sitten hirviseurueeni vietti 40-vuotisjuhlia. Illanistujaisessa paitsi muisteltiin kuluneen ja kuluneiden kauden tilanteita ja hahmoja myös katseltiin videoita. Vaikka 40 vuoden takaa säästetty video (kuvattu aikanaan tietenkin 8-milliselle kaitafilmille) ei teknisesti parasta laatua ollutkaan, sen katsominen ryhmässä oli kulttuuriteko.

Olen nähnyt saman videon monesti kotona, mutta nyt huomasin, että olin tunnistanut kaitafilmille tallentuneet henkilöt ihan pieleen. 1970-luvulla harva kanniskeli pyssyn kanssa metsään kaitafilmikameroita, joten hirviseurueemme dokumentti keskittyi hirvien nylkemiseen.

Nylkeminen tapahtui yksinkertaisesti siten, että ruho nostettiin ilmaan kaivurin nostokauhalla ilmaan. Sitten ei muuta kuin nylkemään puukolla ja hakkaamaan nahkaa kirveen hamaralla. Taisi jossain vilahtaa kaatopullokin, joka ei ollut konjakkia tai viskiä vaan koskenkorvaa. Päähineet ja vaatteet olivat 1970-luvun alun kuuminta hottia.

Hirviseurueen ”kantanauhan” jälkeen oli vuorossa videoita noin kymmenen viimeksi kuluneen vuoden varrelta. Kun niitä katsottiin useampi peräkanaa, kävi jokaiselle selväksi, miten nopeasti tekniikka on metsästyksessäkin kehittynyt. Tekniikka on muuttanut myös metsästystä vauhdikkaammaksi.

On helppo kuvitella nuorukainen nykyiseen hirvipassiin, jossa hän tilanteita odottaessaan seuraa koiran liikkeitä live-tilassa puhelimesta. Tai sitten hän selaa älypuhelimesta uutisia samaan tapaan kuin kenraali Hägglundin kuuluu tekevän.

Passissa on myös helppo olla, sillä nykyaikaiset vaatteet ovat lämpimiä ja mukavia päällä. Ei palele varpaita eikä sormia. Sekin on myönnettävä, että kymmenessä vuodessa tuntuvat syksytkin lämpenevän. Muistan hyvin, että kymmenisen vuotta sitten oli heti marraskuun alussa 20 astetta pakkasta. Tänä vuonna kausi päätetttiin viime kaudesta poiketen lumisissa oloissa, mutta lämpömittari oli tuskin nollan alapuolella.

Vuosikausien tallenteita katsoessa kaikkein havahduttavinta on kuitenkin huomata, miten kaverit huomaamatta ovat ikääntyneet. Kasvoissa on monella jo ihan eri tavalla uurretta kuin reilut kymmenen vuotta takaperin. Samoin hirvimetsällä mukana olevat lapset tuntuvat kasvavan ihan silmissä! Onneksi uutta metsästäjäsukupolvea tuntuu riittävän.

Ottakaa toverit kuvia ja videoita metsästyksen yhteydessä! Niiden arvo kohenee vuosi vuodelta. Muistakaa äänittää myös puhetta. Sen dokumentaarinen voima on ällistyttävän tehokasta jo muutamaa vuotta myöhemmin.

Tags: , , , ,

Jätä vastaus